Moren 24 soldats israelians a Gaza en el pitjor dia per a les tropes ocupants des de l'inici de la guerra

L'exèrcit explica que un coet palestí llançat contra un tanc va fer explotar un edifici proper que les tropes havien minat per demolir-lo

2 min
Soldats iraelians dins la franja de Gaza, en una imatge facilitada per l'exèrcit.

BarcelonaSegons ha informat l'exèrcit israelià, 24 soldats van morir aquest dilluns en la invasió de Gaza. Es tracta del pitjor dia per a les tropes ocupants des de l'inici de la guerra. 21 d'aquests soldats, que eren reservistes, van morir en una explosió que es va produir quan -segons els militars israelians- milicians palestins van llançar un coet contra un tanc que estava estacionat a prop de dos edificis on es trobaven els soldats. Segons ha explicat el portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, creuen que l'explosió va ser tan devastadora perquè els israelians havien minat els blocs per demolir-los. Encara n'estan investigant els detalls. Els edificis en qüestió eren a la zona central de Gaza. A banda d'aquest episodi, tres oficials israelians més van morir també aquest dilluns en un atac al sud de la Franja.

"En el nom dels nostres herois i pel bé de les nostres vides, continuarem lluitant fins a la victòria absoluta", ha dit a X el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu. El president israelià, Isaac Herzog, ha parlat d'un "matí increïblement difícil".

Segons l'exèrcit israelià, fins a 217 soldats han mort en la invasió terrestre de Gaza, iniciada el passat 27 d'octubre. El total de baixes a les files israelianes arriba a les 545 comptant també els militars morts des de l'atac del 7 d'octubre. Entre els palestins, segons les autoritats de Gaza, governada per Hamàs, el nombre de morts s'eleva als 25.295. El 80% són criatures i dones. Es creu que uns 8.000 cossos no han pogut ser rescatats d'entre les runes dels edificis civils bombardejats per terra, mar i aire.

Des de dilluns l'exèrcit israelià ha centrat les seves operacions a Khan Younis, la ciutat més gran del sud de Gaza, on Israel va ordenar desplaçar-se la meitat de la població de la Franja, que vivia al nord. Els soldats israelians van ocupar dilluns un hospital i en mantenen un altre assetjat, mentre protagonitzen la major campanya de bombardejos de les últimes tres setmanes. Famílies senceres intenten fugir en cotxe cap Rafah, més al sud, a tocar de la frontera amb Egipte, on ja s'acumulen un milió de persones. En les últimes hores han matat 195 palestins, però la informació arriba amb comptagotes a causa del bloqueig en les comunicacions.

Propostes de treva

Després de gairebé 4 mesos de guerra, s'intensifiquen els moviments diplomàtics per arribar a un alto el foc. Després que diumenge Netanyahu rebutgés les condicions de Hamàs per a una treva que implicaria l'alliberament dels ostatges i la retirada de les tropes israelianes de Gaza, ara Tel-Aviv proposa la seva fórmula. Segons informa la cadena nord-americana CNN, Israel ha ofert a Hamàs un acord a través de la mediació d'Egipte i Qatar per a un alto el foc. El canal israelià Aixos ha publicat que la treva duraria dos mesos i es faria a canvi de l'alliberament dels ostatges que continuen segrestats a Gaza i amb la condició que els dirigents de Hamàs a Gaza marxin a l'exili.

D'altra banda, l'Aràbia Saudita ha ofert l'establiment de relacions amb Israel a canvi del reconeixement per part de Tel-Aviv de l'estat palestí, segons una informació de The Wall Street Journal.

stats