Internacional 22/02/2021

Mor en una emboscada l'ambaixador d'Itàlia a la República Democràtica del Congo

Els atacants han assaltat un comboi de l'ONU i han matat també un guardaespatlles i un xofer

2 min
L'ambaixador d'Itàlia a la RD Congo, Luca Attanasio, ha sigut assassinat aquest dilluns

SabadellL'ambaixador d'Itàlia a la República Democràtica del Congo, Luca Attanasio, ha mort aquest dilluns en un atac armat contra un comboi de les Nacions Unides a la província de Kivu Nord, a l'est del país. En l'atemptat hi han mort també el guardaespatlles d'Attanasio i un conductor congolès del Programa Mundial d'Aliments de l'ONU. Segons aquesta organització, altres persones que viatjaven en el comboi han quedat ferides.

"He conegut amb gran consternació i immens dolor la mort avui del nostre ambaixador a la República Democràtica del Congo i d'un carabiner. Dos servidors de l'estat que han sigut assassinats violentament en compliment del seu deure", ha dit en un comunicat Luigi di Maio, ministre d'Afers Exteriors italià. Segons ell, les circumstàncies de l'assalt encara s'estan investigant i "no s'escatimaran esforços per aclarir" què ha passat. La seva homòloga congolesa, Marie Ntumba Nzeza, ha promès al govern italià que les autoritats del país "faran tot el que calgui per descobrir qui hi ha al darrere d'aquest terrible assassinat".

Intent de segrest

Els fets han tingut lloc al voltant de les 10.15 h (hora local) a prop de la localitat de Kanyamahoro, uns 25 quilòmetres al nord de Goma, la capital de la regió. Segons ha informat el Programa Mundial d'Aliments, el comboi es dirigia a visitar un programa d'alimentació escolar a Rutshuru i la ruta havia sigut netejada prèviament perquè el trajecte es pogués fer sense escortes. Segons Reuters, el governador de Kivu Nord, Carly Nzanzu Kasivita, els assaltants han aturat el comboi disparant a l'aire i, després de matar el conductor, s'han endut la resta de persones cap al bosc. Allà, els vigilants del parc nacional de Virunga han obert foc i ha sigut llavors quan els atacants han matat el guardaespatlles i també el diplomàtic. Segons fonts citades per la mateixa agència, el seu objectiu era segrestar-lo.

La zona on ha tingut lloc l'atac, situada prop de la frontera amb Ruanda i Uganda, pateix des de fa anys un greu conflicte entre diversos grups armats. La setmana passada, l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) va denunciar l'augment de la violència contra civils a les províncies orientals de la RDC, sobretot a Kivu del Nord, Ituri i a Kivu del Sud, en què només el 2020 van morir més de 2.000 civils a causa del conflicte. El mes passat, sis vigilants del parc nacional van morir en una emboscada i el 2018 dos turistes britànics van ser segrestats breument al mateix poble on han tingut lloc els fets d'aquest dilluns.

Attanasio, casat i amb tres filles, tenia 43 anys i era l'ambaixador d'Itàlia a la República Democràtica del Congo des del 2019, però durant els dos anys anteriors havia sigut el cap de la missió diplomàtica italiana a Kinshasa, la capital del país.

stats