Internacional 26/06/2012

Xoc entre Merkel i Monti pels eurobons

El primer ministre italià, Mario Monti, amenaça de dimitir si la Unió Europea no es compromet a aprovar els eurobons. La cancellera alemanya, Angela Merkel, està convençuda que "no els veurà mentre visqui". La cimera de caps d'estat i de govern de dijous i divendres a Brussel·les s'escalfa

Ara
2 min
Discurs d'Angela Merkel a Berlín

BarcelonaLa cancellera alemanya ha tancat les portes als eurobons. En una reunió amb diputats del Partit Liberal, socis de la coalició de govern a Berlín, que cita l'agència Reuters, Angela Merkel ha assegurat que "no veurà cap emissió" conjunta d'eurobons "mentre visqui". La cancellera, de 57 anys, sempre ha advertit que la mutualització del deute és per a ella l'últim recurs de tot un procés d'unió fiscal i política entre els països de l'eurozona. A només dos dies de la cimera, i sota pressió dels mercats internacionals i dels seus socis a l'euro perquè s'actuï d'urgència per aturar la crisi, la cancellera ha fet un pas enrere. Segons el rotatiu alemany Handelsblatt, Merkel hauria demanat al president del Consell de la UE, Herman Van Rompuy, que refaci el document de discussió que ha enviat de cara a la cimera perquè creu que les seves propostes són "econòmicament falses i contraproduents".

La premsa italiana, en canvi, dibuixa un Mario Monti disposat a combatre a fons a Brussel·les contra la negativa alemanya. El diari italià Il Giornale, controlat per Silvio Berlusconi, assegura que el primer ministre italià es planteja amenaçar Merkel que si no hi ha eurobons, dimitirà. Després de la trobada a quatre de Roma, amb François Hollande, Angela Merkel i Mariano Rajoy, l'italià sap que aquesta serà una cimera complicada i està disposat a negociar "fins diumenge", si cal.

Merkel es juga bona part del seu crèdit polític en les pròximes 72 hores. Dimecres té una reunió prèvia a la cimera amb el president francès, François Hollande, a París, i divendres a la nit, el parlament alemany ha de ratificar el controvertit Tractat per l'Austeritat, que la cancellera ha volgut imposar a tota la UE.

stats