Alt Karabakh

La missió de l'ONU a l'Alt Karabakh corrobora l'èxode massiu: hi queden menys de 1.000 karabakhians armenis

El govern d'Armènia, que ha rebut més de 100.000 refugiats, diu que el flux s'ha aturat

2 min
Refugiats de l'Alt Karabakh arriben a la ciutat armènia de Kornidzor, el 29 de setembre.

BarcelonaCases buides, botigues tancades i carrers deserts. Aquest és l'escenari que s'han trobat els representants de les Nacions Unides que han visitat aquest cap de setmana Stepanakert, la capital de l'Alt Karabakh. A l'enclavament no hi queda pràcticament ningú: més de 100.000 persones han fugit a Armènia en poc més d'una setmana, després d'una ràpida operació militar de l'Azerbaidjan que va acabar amb la rendició de les autoritats karabakhianes.

"La missió [de l'ONU] ha vist que queda molt poca població local a la ciutat", han indicat les Nacions Unides en un comunicat. I han concretat que, segons els relats dels interlocutors amb els quals han parlat, a la regió hi queden només "entre 50 i 1.000 armenis". "La missió ha quedat impactada per la manera sobtada en què la població local va abandonar les seves llars i el patiment que l'experiència deu haver provocat", afegeix el comunicat. L'equip de l'ONU, encapçalat pel coordinador resident de les Nacions Unides a l'Azerbaidjan, Vladanka Andreeva, ha pogut entrar a l'Alt Karabakh per primera vegada en les tres dècades de conflicte entre Armènia i l'Azerbaidjan per aquest territori, i després que el govern àzeri li hagi donat permís per fer-ho.

A les parts de la ciutat que han visitat, els representants de l'ONU "no han vist danys a les infraestructures civils com hospitals, escoles i cases, ni a estructures culturals i religioses". "La missió no s'ha trobat amb cap informació d'incidents de violència contra civils després de l'últim alto el foc", indica el comunicat. Però la gran majoria de població de l'Alt Karabakh ja no és allà.

Les autoritats d'Armènia consideren que l'èxode massiu pràcticament s'ha acabat, i asseguren que a l'enclavament ja només hi queda un nombre molt limitat de persones, entre les quals els funcionaris de l'autoproclamada república d'Artsakh, que deixarà d'existir al gener –tot i que mai havia estat reconeguda internacionalment, ni tan sols per Armènia–. El govern d'Erevan ha afirmat aquest dilluns que el flux d'arribades de refugiats s'ha aturat, ja que la xifra pràcticament no s'ha mogut des d'aquest diumenge. En total, 100.520 persones han arribat a Armènia des de l'Alt Karabakh des que el 24 de setembre es va obrir el corredor de Lachin, l'única ruta que connecta aquest territori muntanyós amb Armènia, que havia estat nou mesos bloquejat per l'Azerbaidjan. Segons les dades oficials, en aquest territori hi vivien unes 120.000 persones, cosa que suposa que més del 80% de la població ha fugit en el període d'una setmana.

Segons el govern armeni, la meitat dels refugiats han estat allotjats en pisos proporcionats per l'estat, mentre que la resta tenen parents o amics que els acullen. Armènia, un dels països més pobres d'Europa, ha d'afrontar ara una allau de desplaçats. L'executiu de Nikol Paixinian ha anunciat una ajuda única d'uns 240 euros per a cada refugiat, a més d'una quantitat mensual extra per als que no tenen casa ni es troben als centres d'acollida oficials.

stats