Internacional 28/04/2023

"Un míssil ha colpejat casa nostra i els nens dormien": Rússia llança un atac massiu contra civils a Ucraïna

Almenys 26 persones mortes, entre les quals cinc criatures, en una onada de bombardeigs a diverses ciutats del país, inclosa Kíiv

3 min
Bloc d'edificis a Uman atacat amb míssils russos

Barcelona"El míssil ha colpejat casa nostra. Els nens estaven dormint. Estem tots ensangonats. No tenim finestres, res". Això és el que diu una dona d'Uman, una ciutat al centre d'Ucraïna que aquesta matinada de divendres ha patit l'atac de les tropes russes. Moscou ha llançat una nova onada massiva de míssils, la més massiva dels últims mesos, que ha afectat diverses ciutats, també la capital, Kíiv, i ha deixat almenys 26 víctimes mortals, entre les quals cinc criatures.

El cap de l'oficina presidencial ucraïnesa, Andrí Iermak, ha informat que les defenses aèries del país han abatut fins a 21 dels 23 míssils que Rússia ha llançat durant la nit i dos drons, però l'atac ha deixat almenys 23 persones mortes a Uman, entre les quals dos nens de deu anys, i també ha matat una dona i la seva criatura de dos anys a Dnipró. Una dona ha mort en un altre bombardeig a lra regió de Kherson. A Uman, els projectils han impactat contra un bloc d'edificis residencials "on dormien pacíficament famílies amb nens", segons ha explicat el portaveu de la presidència, Mikhailo Podoliak, i testimonia el vídeo de la dona ensangonada.

"Al principi les finestres han saltat, després ha arribat l'explosió", ha explicat un dels veïns del bloc afectat a Reuters. "Tot ha sortit volant", ha afegit. "Hi ha hagut dues explosions molt fortes, tot ha començat a cremar, els cotxes han començat a cremar", relatava un altre testimoni. Després de la intervenció dels bombers per apagar el foc i mentre continuen les tasques de cerca de persones desaparegudes entre les runes, de moment s'han confirmat nou persones ferides i hospitalitzades. Dimecres també va transcendir que un periodista ucraïnès va morir a conseqüència d'un atac rus mentre estava treballant a la ciutat de Kherson. Un periodista italià, que viatjava en el mateix vehicle, va resultar ferit.

Veïns d'Uman després de l'atac de Rússia amb míssils contra uns edificis residencials.

Ucraïna ultima la contraofensiva

No hi ha hagut víctimes l'atac a Kíiv, el primer en els últims 51 dies a la ciutat, segons han remarcat les autoritats militars locals. Sí que s'han registrat dues persones ferides a Ukrainka, al sud de la capital, i diverses explosions a Krementxuk i Poltava, al centre del país, i a Mikolaiv, al sud.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha condemnat el "terror rus" en un post a Telegram en què crida a combatre'l amb "una resposta justa d'Ucraïna i del món". "Pot ser aturat amb armes, i els nostres defensors ho estan fent. I es pot aturar amb sancions: les sancions globals s'han de millorar", ha afegit a Twitter.

Ucraïna ha confirmat aquest mateix divendres que la seva contraofensiva, inicialment prevista per a la primavera, està en la fase final de preparació i que no s'esperarà a l'arribada dels tancs nord-americans Abrams per llançar-la. En declaracions a l'agència Ukrinform, el ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, ha explicat que alguns militars estan acabant la seva formació en l'ús d'armes, tancs i altres equipaments rebuts per part dels aliats occidentals, i ha afegit: "En termes generals, estem llestos".

Mentre arriba el moment, l'atac de Moscou de les últimes hores té lloc mentre l'exèrcit rus està arrasant la ciutat de Bakhmut, a l'est de la regió del Donbass, escenari des de fa nou mesos d'una batalla cruenta entre les unitats d'elit de l'exèrcit ucraïnès i mercenaris del grup rus Wagner. Aquest dijous l'estat major d'Ucraïna informava que els combats estan ofegant la ciutat i localitats veïnes, una dotzena de les quals han estat atacades els últims dies.

Més de vint soldats russos moren enverinats, segons Kíiv

L'estat major de les forces armades ucraïneses ha informat aquest divendres de la mort per "enverinament" amb una "substància desconeguda" de més de vint soldats russos a Melitópol, província ocupada parcialment per Rússia al sud-est d'Ucraïna. "Els invasors continuen patint baixes, fins i tot fora de combat", es llegeix en un comunicat, que diu que aquestes morts es van produir el 24 d'abril "en una de les unitats" de Moscou. Mitjans ucraïnesos i internacionals han informat altres vegades de casos de soldats russos enverinats amb menjar que els havien servit civils ucraïnesos en zones ocupades, segons informa l'agència Efe.

stats