Conflicte Israel-Palestina

El ministre de Seguretat d'Israel prohibeix la bandera palestina

La directiva d'Itamar Ben-Gvir s'alinea amb les mesures repressives plantejades pel govern d'extrema dreta contra els palestins

ARA
2 min
El ministre de Seguretat Nacional d'Israel, Ben-Gvir, en una imatge recent.

BarcelonaEl nou ministre de Seguretat Nacional d'Israel, l'ultradretà Itamar Ben-Gvir, ha ordenat retirar les banderes palestines dels espais públics perquè les considera "terroristes". Israel augmenta així la intransigència respecte als símbols d'identitat palestins.

En principi, la llei israeliana no prohibeix les banderes palestines, però la policia i els soldats tenen dret de retirar-les si les consideren una amenaça per a l'ordre públic. Ben-Gvir pertany al partit ultranacionalista Poder Jueu i en el passat va ser condemnat per donar suport al terrorisme i per incitar al racisme contra els àrabs. Ara és el responsable de la policia del nou govern de Benjamin Netanyahu, investit a finals de desembre.

En un comunicat enviat aquest diumenge, ha explicat que onejar la bandera palestina serà considerat un "acte de suport al terrorisme contra Israel". "No pot ser que els infractors de la llei onegin banderes i incitin i fomentin el terrorisme", diu la nova directiva. La mesura es difon en un moment en què l'Assemblea General de l'ONU ha demanat al Tribunal Internacional de Justícia que investigui l'ocupació israeliana de Cisjordània. L'ambaixador de Palestina a les Nacions Unides, Riyad Mansour, considera que és una resposta a la intenció del nou govern israelià d'"accelerar les polítiques colonials i racistes".

Netanyahu, al seu torn, ha retingut gairebé 40 milions de dòlars d'ingressos fiscals palestins i ha decidit donar-los a les víctimes israelianes. Fa dos dies la policia israeliana va dispersar una reunió de pares i mares que volien protestar contra la falta de professors a les escoles de Jerusalem Est.

L'ordre ha entrat en vigor després d'una manifestació a Tel Aviv, dissabte passat, en què milers d'israelians van protestar contra el govern i en defensa de la igualtat i la convivència amb els palestins. Netanyahu va dir diumenge al seu compte de Twitter que les protestes havien deixat unes imatges "difícils de pair", en referència a les pancartes que comparaven el ministre de Justícia israelià amb líders nazis. I va afegir que la presència de banderes palestines suposava una "incitació salvatge" que ni l'oposició ni els mitjans de comunicació van condemnar.

Manifestació d'esquerres a Tel-Aviv contra el govern d'extrema dreta d'Israel i en suport a la igualtat amb els palestins
Manifestació d'esquerres a Tel-Aviv contra el nou govern d'extrema dreta d'Israel

D'altra banda, la setmana passada va ser alliberat un pres palestí després d'haver complert una pena de 40 anys pel segrest i l'assassinat d'un soldat israelià el 1983. Quan va tornar al seu poble, al nord d'Israel, Karim Younes va ser rebut com un heroi mentre onejava una bandera palestina.

La prohibició de les banderes afecta els àrabs d'Israel, que constitueixen al voltant d'una cinquena part de la població del país. La majoria són descendents de palestins que es van quedar a Israel després de la seva fundació el 1948.

stats