Internacional 01/11/2021

El primer ministre etíop crida a prendre les armes contra els rebels tigrinyes

Los forces de Tigre asseguren haver pres dues ciutats de la regió veïna d'Amhara

2 min
El primer ministre etíop, Abiy Ahmed

El primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, ha fet una crida als ciutadans del país perquè prenguin les armes per bloquejar els combatents rebels de la regió separatista de Tigre. El missatge, que el polèmic premi Nobel de la pau ha enviat a través del seu compte de Facebook, arriba després que les forces tigrinyes anunciessin que havien pres el control de les ciutats de Dessie i Kombolcha, a la regió veïna d'Amhara, amb la qual mantenen un conflicte històric per terres en disputa. Ahmed ha instat els etíops a posar "temporalment en espera" els assumptes quotidians i a "organitzar-se" per posar "cada arma a prevenir, revertir i enterrar les forces terroristes" del Front Popular d'Alliberament de Tigre (TPLF, en les sigles en anglès).

La guerra en aquesta zona del nord d'Etiòpia va esclatar fa just un any, quan el primer ministre va llançar una ofensiva militar a Tigre com a represàlia per un suposat atac contra una base federal i després d'una escalada de tensions polítiques. La intenció d'Abiy, que feia només un any que havia rebut el Nobel de la pau, era que fos una "operació llampec", però va derivar en una guerra civil de mesos que ha causat milers de morts i gairebé dos milions de desplaçats. A més, gairebé set milions de persones afronten una "crisi de fam" per la guerra, segons ha advertit recentment el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU.

El govern central va declarar un alto el foc el juny d'aquest any, tot i que el conflicte no es va acabar, i ha escalat significativament els últims dies, quan el govern etíop i els seus aliats han intensificat els atacs aeris a Tigre, especialment sobre la capital, Mekele. Com a resposta, els rebels han iniciat una ofensiva sobre la regió d'Amhara, aliada del govern central, on es troben les dues ciutats que el TPLF assegura haver pres. La primera, segons les fonts rebels aquest diumenge, va ser Dessie, a uns 385 quilòmetres al nord d'Addis Abeba, la ciutat més propera a la capital etíop a la qual haurien arribat les forces tigrinyes fins ara. Aquest dilluns, el TPLF ha anunciat també el "control" de la ciutat de Kombolcha, a prop de Dessie, i ha subratllat que l'únic motiu d'aquestes incursions és "trencar el setge mortal" contra la seva gent.

El govern etíop nega que les forces de Tigre hagin capturat aquestes dues localitats. A més de considerar aquestes informacions una "propaganda inventada", l'executiu d'Abiy Ahmed ha acusat el TPLF d'haver "executat sumàriament" més de 100 joves de la ciutat de Kombolcha. "La comunitat internacional no hauria de fer els ulls grossos davant d'aquestes atrocitats", ha dit aquest dilluns el servei de comunicació del govern etíop a Twitter. Malgrat tot, l'apagada de les comunicacions i la restricció dels periodistes a la zona fan impossible corroborar les informacions i acusacions creuades.

Davant d'aquesta nova escalada del conflicte etíop, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha instat aquest dilluns el TPLF a deixar d'avançar sobre altres regions i a totes dues parts a iniciar negociacions d'alto el foc "sense precondicions". En un missatge a Twitter, ha alertat que "aquesta lluita continuada prolonga la terrible crisi humanitària" al nord del país africà.

stats