Eleccions al Brasil
Internacional 03/11/2022

Bolsonaro demana als seus seguidors que "desallotgin les carreteres" i marxin a casa

Els camioners bloquegen carreteres i milers de manifestants es concentren davant de les casernes per demanar un cop d'estat a Lula

ARA
3 min
Seguidors de Bolsonaro demanen un cop militar davant del comandament militar de l'est, a Rio de Janeiro.

BarcelonaL'encara president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha abandonat finalment l'ambigüitat i ha sortit aquesta nit a demanar els seus seguidors que abandonin la protesta. "Vull fer una crida: desallotgeu les carreteres", ha dit, dirigint-se als camioners que mantenen aturat el trànsit a desenes de vies arreu del país. Milers de seguidors de Bolsonaro es concentraven també aquest dimecres davant de les casernes militars de les ciutats de São Paulo, Brasília i Rio de Janeiro per exigir una “intervenció militar” contra la victòria del líder progressista Luiz Inácio Lula da Silva a les disputades eleccions de diumenge passat. Lula va obtenir el 50,90% dels vots, mentre que l'ultradretà Bolsonaro es va quedar a les portes de renovar el mandat amb el 49,10% dels sufragis.

Les concentracions s'havien convocat a través de les xarxes socials pels grups d'extrema dreta que donen suport a Bolsonaro, a qui els manifestants demanen que recorri a les forces armades per evitar l'arribada de Lula al poder. A més de les casernes, milers de camioners bolsonaristes bloquejaven diverses carreteres arreu del país. A ells s'ha dirigit Bolsonaro per demanar-los que aturin els bloquejos, perquè "obstrueixen els nostres drets d'anar i venir, que són drets constitucionals".

Al llarg de tota la campanya electoral s'havia advertit del risc que el mandatari d'extrema dreta no acceptés els resultats dels comicis, ja que Bolsonaro havia posat en dubte –sense cap tipus de prova– la fiabilitat del procés electoral. Finalment dimarts, després de 48 hores de silenci inquietant, el president brasiler va comparèixer per, d'alguna manera, acceptar la victòria de Lula a les urnes, tot i que no va pronunciar en cap moment el nom del candidat del Partit dels Treballadors (PT). “Sempre he estat etiquetat com a antidemocràtic i, al contrari dels meus acusadors, sempre he jugat dins de les quatre línies de la Constitució. Mai no he parlat de controlar o censurar els mitjans de comunicació i les xarxes socials. Com a president de la República i ciutadà, continuaré complint tots els manaments de la nostra Constitució”, va assenyalar en un to seriós i solemne. El ministre de la Casa Civil, Ciro Gomes, afegia que Bolsonaro havia autoritzat “segons determina la llei” l’inici del procés de transició entre els dos executius.

Les paraules de Bolsonaro –prou ambigües– no han calmat la frustració de molts dels seus seguidors més radicals. A banda dels que s'han manifestat davant de les casernes militars, una part important de camioners continuen bloquejant algunes carreteres del país, també amb el mateix objectiu: treure legitimitat a la victòria de Lula. La protesta dels camioners va començar dilluns i s'ha mantingut fins aquest dimecres, encara que en les últimes hores ha perdut intensitat.

Dilluns hi havia fins a 500 carreteres tallades al Brasil, mentre que aquest dimecres –que és festiu en aquest país, perquè se celebra el Dia dels Morts– en quedaven 167, segons dades de la Policia de Carreteres. En algunes vies fins i tot s'han produït disturbis, com a la carretera del municipi de Barueri, a l'estat de São Paulo, on la policia ha fet servir gasos lacrimògens per dispersar els camioners, que es negaven a aixecar la protesta.

Els manifestants exigeixen que les forces armades protagonitzin un cop militar que clausuri el Parlament i la Cort Suprema i mantingui Bolsonaro al poder. El mateix líder de la ultradreta, però, els ha desautoritzat, tot i que s'ha mostrat comprensiu amb aquesta reacció dels seus seguidors perquè, ha dit, es tracta d'un “moviment popular fruit de la indignació i del sentiment d'injustícia per com s’ha dut a terme el procés electoral”.

"Les manifestacions pacífiques sempre seran benvingudes", ha destacat també Bolsonaro, tot i que ha aclarit que els seus mètodes "no poden ser els de l'esquerra, que sempre van perjudicar la població, com ara la invasió de propietats o la destrucció de patrimoni". Sigui com sigui, l'alta polarització al país, evidenciada als comicis, també és ben palpable als carrers.

stats