Mèxic planteja "pausar" les relacions amb Espanya, a qui acusa de "saqueig"

El president mexicà acusa els anteriors executius de "promiscuitat econòmica i política"

ARA
2 min
El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador.

BarcelonaEl president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha plantejat aquest dimecres fer "una pausa" en les relacions amb el govern espanyol i amb les empreses espanyoles, argumentant que ara "no són bones". "Volem tenir bones relacions, però no volem que ens robin", ha dit a la seva roda de premsa diària, i ha acusat Espanya de veure Mèxic com una "terra de conquesta i de saqueig". El mandatari mexicà no ha concretat en què es tradueix aquesta "pausa", i l'executiu espanyol no ha fet cap comentari.

López Obrador ha acusat, com ha fet altres vegades, les empreses espanyoles d'aprofitar-se de Mèxic -especialment a partir de la reforma al sector energètic del 2013, que va obrir-lo a actors privats- i ha comparat les seves accions amb els saquejadors de l'època colonial. Ha afirmat que hi ha hagut una "promiscuïtat econòmica i política" a les cúpules dels governs anteriors de Mèxic i d'Espanya, durant "tres sexennis seguits" en els quals el país americà s'enduia la pitjor part perquè era "saquejat".

"Així que val més que ens donem un temps, que fem una pausa", ha reiterat. En particular, el mandatari mexicà ha fet referència a companyies del sector de l'energia i de la construcció que van signar contractes amb les administracions de Vicente Fox (2000-2006), Felipe Calderón (2006-2012) i Enrique Peña Nieto (2012-2018). Precisament un dels grans projectes que López Obrador va prometre en l'anterior campanya electoral, el juny del 2021, era una reforma energètica, que haurà de pactar amb l'oposició.

Diverses vegades, López Obrador ha criticat la negativa d'Espanya d'oferir disculpes als pobles indígenes de Mèxic. La primera enganxada diplomàtica per aquesta qüestió va arribar el 2019, quan el president mexicà va enviar una petició al rei d'Espanya, Felip VI, perquè demanés perdó pels "abusos" comesos pels conqueridors espanyols a l’arribada a Amèrica, petició que va rebre el rebuig generalitzat dels partits espanyols, i també del govern de Pedro Sánchez. L'any passat l'enuig de López Obrador es va intensificar per unes paraules de l'expresident José María Aznar, que es va burlar del mandatari mexicà: "Com es diu? Andrés per la part asteca, Manuel per la maia, López per l'inca...".

stats