Internacional 19/01/2023

Metsola declara (fora de termini) 142 regals i cinc viatges per "donar exemple" després del Qatargate

La presidenta de l'Eurocambra "anima" la resta d'europarlamentaris a fer el mateix

2 min
La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, durant un ple.

Brussel·lesLa presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha declarat aquest dijous que ha rebut fins a 142 regals de països que no formen part de la Unió Europea i de diferents entitats i lobis, i li han pagat cinc viatges des que fa un any va ser elegida presidenta de la cambra. La normativa vigent requereix als eurodiputats informar dels viatges i obsequis que els donen entre un i tres mesos després: Metsola els ha notificat fora de termini.

Va registrar els viatges la setmana passada, però va fer-los els mesos de maig, juny i octubre de l'any passat. I, pel que fa als regals, també els va apuntar tots a principis d'any i els va rebre durant tot el 2022. Tot i això, el seu gabinet defensa a l'ARA que és un gest per "donar exemple" i "animar" la resta de treballadors del Parlament Europeu a fer el mateix després de l'escàndol del Qatargate, que esquitxa uns quants eurodiputats i treballadors de l'Eurocambra que presumptament haurien acceptat suborns de Qatar, el Marroc i Mauritània.

Concretament, el registre de l'Eurocambra recull que Metsola va fer una visita oficial de tres dies a Israel i les dues nits d'hotel les va pagar l'estat israelià. La fundació filantròpica ucraïnesa Victor Pincuk també li va pagar una nit a Davos (Suïssa); l'entitat Aliança de les Democràcies, una a Copenhaguen, i la confraria de Cavallers de Tastevein, una altra a Beaune (França). Finalment, tot i que ella es va pagar les dietes i l'allotjament, la UEFA també la va convidar a la final de la Lliga de Campions de futbol a París.

Pel que fa a les donacions, Metsola va rebre llibres, peces decoratives i ornaments, ampolles de vi, bombons, embotits i fins i tot una samarreta de la selecció espanyola de futbol femení sub-20. Els europarlamentaris estan obligats a notificar els regals amb un preu superior als 150 euros i explicar qui els hi ha enviat, així com aportar una fotografia de l'obsequi amb una descripció, però la presidenta de l'Eurocambra assegura que no en va rebre cap que superés aquest valor.

stats