Rússia

Els metges de Navalni alerten que pot patir una aturada cardíaca "en qualsevol moment"

L'opositor a Putin, que compleix condemna a Moscou, està en vaga de fam per reclamar tractament mèdic

2 min
L'opositor rus Alexei Navalny

Els metges que atenen l'opositor rus Aleksei Navalni, empresonat en un centre d'alta seguretat a prop de Moscou i en vaga de fam, han demanat a les autoritats penitenciàries tenir-hi accés immediat pel risc imminent que pateixi una aturada cardíaca o una fallada renal. Segons unes anàlisis que han pogut obtenir els seus advocats, el seu estat de salut és "crític", després de 18 dies en vaga de fam per reclamar precisament tractament mèdic. El dissident, que compleix una condemna a dos anys i mig de presó, va alertar fa setmanes que tenia forts dolors d'esquena i falta de sensibilitat a les cames i les mans, que, segons els seus advocats, es deuen a les dues hèrnies discals que pateix. L'estiu passat el principal opositor al Kremlin va estar a punt de morir a causa d'una substància tòxica de tipus Novitxoc –ell va responsabilitzar el Kremlin d'haver intentat enverinar-lo però, tot i això, va decidir tornar a Rússia, moment en què va ser detingut.

La seva metge personal, Anastàsia Vasilieva, que presideix l'associació de metges i és una aliada política de Navalni, i tres facultatius més han adreçat aquest dissabte un escrit al cap del sistema penal federal en què indiquen que els seus nivells de potassi són crítics, cosa que "significa que les funcions dels dos ronyons estan descompensades i que pot tenir un problema cardíac en qualsevol moment". Els metges demanen accés immediat a Navalni i diuen que qualsevol retard pot tenir conseqüències per a la vida de l'opositor. La seva dona, Iúlia, que el va poder visitar a principis de setmana, va afirmar que des que va deixar de menjar, el 31 de març, ha perdut nou quilos i ara en pesa 76.

A més, una setantena d'escriptors, artistes i acadèmics, inclosos Jude Law, Vanessa Redgrave i Benedict Cumberbatch, han demanat al president Putin que garanteixi un tractament mèdic adequat a l'opositor, en una carta publicada al diari Le Monde.

Navalni, de 44 anys, va ser detingut al gener, tot just al tornar d'Alemanya, on va trigar mesos a recuperar-se de l'enverinament. Al febrer un tribunal de Moscou el va condemnar a dos anys i mig de presó per incomplir els termes de la llibertat condicional que li van concedir el 2014, i que li prohibien sortir del país.

stats