Aldarulls a França
Internacional 02/07/2023

Més de 700 detinguts en una cinquena nit "més tranquil·la" d'aldarulls a França

El ministre de l'Interior diu que s'ha reduït la violència respecte als dies anteriors

ARA
2 min
Detinguts durant la cinquena nit d'aldarulls a París per la mort d'un noi per un tret d'un policia.

BarcelonaLa policia francesa ha arrestat almenys 719 persones en la cinquena nit d'aldarulls en diverses ciutats del país en protesta per la mort del Nahel, un adolescent a qui un agent va matar d'un tret durant un control policial. Segons el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, aquesta nit ha sigut "més tranquil·la" i ho ha atribuït a "l'acció determinada" de les forces de l'ordre. El govern havia desplegat 45.000 agents. Segons el balanç oficial, 45 policies han quedat ferits i s'han produït 871 incendis a la via pública i desperfectes en 74 edificis, menys que la nit anterior.

Els enfrontaments més durs entre la policia i els manifestants han estat a Marsella, on els agents han llançat gasos lacrimògens. També hi ha hagut aldarulls a Niça i Estrasburg. La BBC ha difós un vídeo en què es veu un centre de salut calcinat a Lilla. A París els manifestants havien fet crides per les xarxes socials per aplegar-se als Camps Elisis, però el gran nombre de policies ha mantingut la situació sota control.

Un bomber apaga el foc d'un cotxe incendiat a Tourcoing.
Una gran quantitat de policies es van desplegar als Camps Elisis de París per evitar més aldarulls.

L'incident més greu de la nit ha sigut l'atac violent a casa de l'alcalde d'Haÿ-les-Roses, al sud de París. Al voltant de dos quarts de dues de la matinada diversos atacants han encastat un cotxe contra la casa i l'han incendiat. Quan la dona i els fills de l'alcalde, Vincent Jeanbrun, han intentat fugir, els atacants els han tirat petards i l'han ferida a ella i a una de les criatures. Jeanbrun, que havia demanat públicament que el govern francès imposés l'estat d'emergència, ho ha qualificat d'"intent d'assassinat d'una covardia indescriptible". La policia ha obert una investigació, però de moment no ha trobat els autors de l'atac.

Aquest diumenge, l'àvia del Nahel ha demanat que es deixi d'utilitzar el seu nét com a pretext per generar aldarulls violents. "Estan fent servir el Nahel com una excusa", ha lamentat, i ha afirmat que l'únic que vol és que castiguin l'agent que va matar el noi. "Volem que les coses es calmin", ha dit en una entrevista a la cadena francesa BFMTV. "No volem que destrossin botigues, autobusos ni escoles. Hi ha altres mares que agafen aquests autobusos", ha afegit, alhora que ha subratllat que confia en la justícia.

stats