Pròxim Orient

Més de 200 ferits en els enfrontaments entre palestins i policies israelians a Jerusalem

El xoc culmina una setmana de protestes contra els desallotjaments de cases palestines en els assentaments de colons jueus

ARA
2 min
Enfrontaments violents entre palestins i policia israeliana a Jerusalem.

Un total de 208 palestins han hagut de ser hospitalitzats com a resultat dels enfrontaments violents amb la policia israeliana d'aquest divendres a la nit a Jerusalem. La creixent tensió pels assentaments israelians va esclatar a l'Esplanada de les Mesquites quan policies antiavalots israelians van entrar al recinte sagrat on milers de palestins resaven a la mesquita d'Al-Aqsa per, segons fonts de la policia, "dispersar esvalotadors". L'acció policial va derivar en un xoc amb els palestins i uns disturbis que es van estendre per tota la ciutat vella.

Les càrregues policials van arribar fins a la Porta de Damasc amb el llançament de pedres, ampolles i focs artificials per part dels palestins, informa Efe. La Mitja Lluna Roja va habilitar un hospital de campanya per atendre desenes de ferits, molts per impactes de bala de goma i pels efectes de les granades atordidores que llançava la policia israeliana. En total, 208 palestins van ser hospitalitzats, 88 transferits a l'hospital de campanya i la resta van ser atesos al lloc dels fets, segons la Mitja Lluna Roja.

Els esdeveniments d'aquest divendres són la culminació d'una tensa setmana de protestes diàries al barri de Seikh Jarrah, de l'est ocupat, contra el desallotjament de famílies palestines en les terres reclamades pels colons jueus. A més, des de l'inici del Ramadà, la decisió de les autoritats de bloquejar la Porta de Damasc, principal entrada a la ciutat emmurallada, ha generat indignació entre els palestins, que cada nit s'han enfrontat amb les forces de seguretat israelianes.

A la Cisjordània ocupada, divendres van morir dos palestins per trets israelians després d'intentar atacar amb armes de foc a policies i soldats israelians en un punt de control. Era el segon atac amb arma de foc de la setmana, després d'un altre de diumenge passat que va acabar amb un altre jove palestí mort. El mateix dia una dona palestina va morir abatuda per trets de l'exèrcit israelià quan es va aproximar amb un ganivet a un grup de soldats. I dimecres un jove palestí de 16 anys va morir per munició real durant uns enfrontaments amb l'exèrcit israelià a la Cisjordània ocupada.

Les milícies palestines de la Franja de Gaza també han incrementat el llançament de coets cap a territori israelià i aquest dissabte mateix han llançat globus incendiaris "en resposta al que ha passat a la mesquita d'Al-Aqsa". Com a resposta als esdeveniments de divendres a la nit, s'han convocat per a aquest dissabte noves protestes a les ciutats àrabs d'Israel en suport a la situació de Jerusalem.

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha responsabilitzat Israel de la "perillosa escalada" de violència per les seves "pràctiques contínues d'ocupació". Mentrestant, representants dels Estats Units han contactar aquesta nit amb l'ANP i amb Israel i han posat èmfasi en "la necessitat de desescalar" la situació tant a Cisjordània com a Jerusalem.

stats