Meghan i Enric acusen el Palau de Buckingham de racisme

La parella reial fa una devastadora revelació de profundes repercussions per a la Corona britànica en una entrevista amb Oprah Winfrey

5 min
Harry i Meghan, durant l'entrevista amb Oprah

londresLa guerra al si de la família reial britànica continua i s'aprofundeix. Quan el duc i la duquessa de Sussex esperaven el seu primer fill, Archie, un o diversos membres de la família reial van mostrar interès per saber quin seria el color de pell de la criatura, ha afirmat Meghan Markle en una devastadora revelació per a la Corona que representa Elisabet II. Markle ha explicat també que des del Palau de Buckingham tractaven el seu primer fill –està esperant el segon– de manera especial.

Els fans de The Crown estan d'enhorabona, doncs. L'anunciada entrevista "sense filtres" d'Oprah Winfrey amb el príncep Enric i la seva dona, Meghan, preenregistrada i que ha emès per als Estats Units la cadena nord-americana CBS entre les 2 i les 4 de la matinada d'avui, hora de Catalunya, garanteix que el millor de la sèrie encara ha d'arribar.

La realitat, si més no en el cas de la institució britànica, continua superant la ficció. En la primera part de l'entrevista Meghan ha estat sola. En la segona, l'ha acompanyat el seu marit. Sobre l'explosiva qüestió de la raça, quan Enric s'ha afegit a la conversa ha afirmat que la preocupació era "quin aspecte tindrien els nens", encara que no ha determinat qui o quins membres de la família reial britànica tenien aquesta preocupació. El xou televisiu s'ha venut a 68 països. Al Regne Unit es podrà veure aquesta nit. La CBS el va comprar per una quantitat que s'eleva a poc més de 7 milions de dòlars, segons els mitjans nord-americans, i es calcula que ha tingut uns ingressos de més de 500.000 dòlars per minut venut de publicitat.

La més que implícita acusació de racisme cap als membres de la família reial britànica per part de Meghan Markle encara ha anat més enllà. Quan Oprah Winfrey, amiga de la parella, li ha demanat que si "el que els preocupava és que si [el nen] fos massa fosc [això] seria un problema [per als royals]", l'exactriu ha contestat: "Si aquesta és la presumpció que fa, crec que és bastant segur [fer-la]. És realment difícil d'entendre, oi? La Commonwealth [l'associació de les antigues colònies britàniques] és una part enorme de la monarquia".

Les referències al color de la pell d'Archie es van allargar durant prou temps, ha revelat Meghan, que ha assegurat que n'hi van fer fins i tot quan es va anunciar a ella i al seu marit que al fill no se li atorgaria cap títol nobiliari.

Respecte per la reina

Malgrat que les declaracions deixen en molt mal lloc la família reial britànica, en cap moment la parella ha tingut cap paraula de retret per a la monarca. Més aviat al contrari. En aquest sentit, a més, han distingit entre els membres de la família reial i "la gent que els dirigeix". Meghan ha comentat: "La reina, per exemple, sempre ha estat meravellosa per a mi. Simplement m’encantava estar en companyia seva”. En un moment concret, sense estalviar dots d'actuació, l'ha comparat fins i tot amb la seva àvia perquè li va posar una manta sobre els genolls mentre estaven juntes en un viatge de representació i al cotxe hi feia fred.

Sobre qui en concret havia plantejat la qüestió del color de la pell del seu futur fill, la duquessa ha dit: “Crec que seria molt perjudicial per a ells. Això m'ho va explicar el Harry. Va ser una conversa que la família [sense especificar si un o més membres] va mantenir amb ell”.

Cal aclarir, però, que la manca de títol nobiliari per a Archie no és res que es derivi del seu color de pell. De fet, en tant que setè en la línia se successió al tron, no té dret tampoc a ser tractat d'altesa reial o de príncep, d'acord amb la tradició establerta fa més de cent anys pel rei Jordi V. Archie serà altesa reial o príncep quan Carles, l'hereu de la reina Elisabet II, accedeixi al tron.

Meghan, Enric i la reina Elisabet

Altres de les sorprenents revelacions de l'entrevista han sigut les següents.

Pensaments suïcides: Les relacions entre Meghan i la família reial, amb la pressió que sentia, van arribar a un punt en què Markle "simplement no volia estar viva". "I això era un pensament molt real, clar, aterridor i constant." En aquest sentit, Oprah Winfrey ha demanat un aclariment i si, realment, havia estat "al caire" del suïcidi. "Aquesta és la veritat", ha dit la duquessa. I ha descrit, també, que va ser molt dolorós per a ella perdre la [relació amb el seu pare], després de perdre un bebè a causa d'un avortament involuntari i quan "gairebé" va "perdre el nom". "Hi ha una pèrdua d'identitat però segueixo dempeus. La meva esperança per a les persones que s’hi trobin és saber que hi ha un altre costat, saber que la vida val la pena viure-la".

Sense una part de recursos financers: La família ha tallat al príncep Enric qualsevol suport financer. No es pot queixar, però. Enric ha rebut una notable herència de la seva mare, Diana de Gal·les, i, a més, té ofertes molt beneficioses, per exemple, de Netflix.

El príncep Carles no atenia les trucades del fill: El distanciament entre la Firma –nom que la premsa britànica dona a la família reial– i la parella arran de la renúncia que van fer l'any passat a seguir fent tasques de representació en nom de la reina, va arribar al punt en què Carles, hereu al tron, no agafava les trucades telefòniques del seu fill. Enric ha dit que es va sentir "molt decebut" amb el seu pare.

Casament abans del casament: Abans de la cerimònia oficial amb tota la pompa i circumstància, la parella es va casar. Ningú més ho sabia. L'arquebisbe de Canterbury va oficiar la cerimònia tres dies abans de l'esdeveniment, que es va retransmetre com un espectacle global.

Serà una nena: El segon fill de la parella, que Meghan i Enric van anunciar recentment que esperaven, serà una nena, han dit a l'entrevista.

Quan pràcticament finalitzava la conversa, Oprah Winfrey ha demanat a la parella si es penedia d'haver-se allunyat de la família. "No –ha contestat Enric–. Estic molt orgullós de nosaltres. Estic molt orgullós de la meva dona. Ella va tenir l'Archie amb seguretat durant un període tan cruel, tan dolent". Enric també ha comentat els moments més difícils de Meghan a Londres i ha assegurat que la seva dona plorava mentre alletava la criatura.

La conversa ha acabat de forma molt més que ensucrada, gairebé patètica, per part d'Oprah Winfrey. "Llavors, la seva història amb el príncep té un final feliç?", ha demanat l'entrevistadora. "Sí", ha contestat Meghan. I a Enric li ha preguntat: "Creu que [Meghan] l’ha salvat?” "Sense cap dubte", ha respost. Però Meghan ha afegit immediatament que ha sigut Enric qui els ha salvat "a tots". "Però cal voler salvar-se", ha reblat. Sobre aquest mateix punt, i sobre les tòxiques relacions amb la Firma, Enric ha assegurat també en un altre moment de la conversa: "Si no hagués sigut per la Meghan, no hauria pogut marxar. També em vaig sentir atrapat. Estava atrapat però no sabia que estava atrapat".

Oprah Winfrey s'ha acomiadat dels més de 100 milions d'espectadors que es calcula que ha tingut d'audiència l'entrevista –més que la final de la Superbowl del mes passat– als Estats Units anunciant que aquest dilluns al matí encara s'emetrà algun fragment que, per raons de temps, no s'ha pogut emetre la nit anterior.

La reacció de les xarxes a l'entrevista ha sigut immediata. I "l'element de raça", com ha dit Enric per comentar el tema al voltant del "color de la pell de l'Archie", un dels més específicament comentats. És sens dubte el més perjudicial de cara a la imatge de la monarquia. En aquest sentit, la poeta afroamericana que va intervenir en la presa de possessió de Joe Biden, Amanda Gorman, ha assegurat a Twitter: "Meghan va ser l'oportunitat més gran de canvi, regeneració i reconciliació de la Corona amb una nova era. No només van maltractar-la, sinó que la van perdre".

La premsa britànica que ja és als quioscos aquest matí destaca l'acusació de racisme contra els membres de la Firma com l'aspecte més rellevant i perjudicial de l'entrevista. Si fins ara les relacions entre la parella i Londres ja eren tibants, i des del Palau de Buckingham s'ha posat en marxa una investigació per presumptes acusacions d'assetjament contra Meghan Markle per part de l'staff que l'atenia, la guerra bruta encara pot anar molt més enllà. Caldrà, doncs, estar atents a la reacció de l'opinió pública. La batalla es juga ara en el terreny de la percepció i en si la família s'hi tornarà.

Més enllà d'aquesta i altres qüestions no poc rellevants per al futur de la institució, les dues hores de televisió d'Oprah Winfrey han confirmat dues evidències: els rics també ploren tot i que s'eixuguen les llàgrimes amb mocadors de seda.

stats