Internacional 22/09/2021

La mainadera de Guillem i Enric d'Anglaterra, indemnitzada per difamacions de fa 26 anys

El periodista de la BBC Martin Bashir va dir d'ella que havia mantingut un afer amb el príncep Carles per atreure l'atenció de Lady Di i fer-li "l'entrevista del segle"

2 min
L’estàtua de Lady Di s’inaugurarà amb restriccions

BarcelonaEl 1995 el periodista Martin Bashir va enganyar Lady Di per convèncer-la que li concedís una entrevista televisada sobre les fortes desavinences que ella mantenia amb la família reial britànica. Entre altres mentides, li va fer creure que la mainadera dels seus fills, Tiggy Legge-Bourke, havia tingut una aventura amb el príncep Carles. Fins i tot li va dir que s'havia quedat embarassada d'ell. Aquella informació, que Bashir va fer pública a la BBC fa 25 anys sabent que era falsa, ha obligat ara la cadena pública britànica a compensar amb més de 100.000 lliures –uns 117.000 euros– l'antiga mainadera dels prínceps Guillem i Enric, segons informa The Telegraph.

El príncep Enric parlant amb la seva mainadera l'any 2006

"Tiggy Legge-Burke va estar en el centre de la manipulació de Bashir, i és just que el mal que se li va fer sigui reconegut per la BBC", assegura al diari britànic una font pròxima a la cadena. Tiggy va ser contractada pel príncep Carles com a mainadera d'Enric i Guillem el 1993, poc després de separar-se de Diana. Difonent la informació falsa del suposat idil·li entre el fill de la reina Elisabet i la seva treballadora, Bashir va aconseguir l'atenció de Diana, a la qual finalment, amb noves mentides, va aconseguir asseure en una entrevista que va fer la volta al món, perquè Diana hi va dir, entre d'altres, la cèlebre frase: "En aquell matrimoni érem tres".

Segons apunta The Telegraph, Bashir va dir a la princesa Diana que el príncep Carles estava enamorat de la mainadera i que havia passat unes vacances secretes amb ella. El periodista va arribar a l'extrem d'assegurar-li que Tiggy Legge-Bourke es va quedar embarassada de l'hereu i per demostrar-ho li va ensenyar una factura falsa de l'avortament a què hauria hagut de sotmetre's. Aquestes i altres mentides de Bashir haurien animat Lady Di a despatxar-se en contra de qui encara era el seu marit i concedir "l'entrevista del segle", tal com va ser anomenada aleshores per mitjans d'arreu del món.

El maig d'aquest any, Lord Dyson, l'exjutge britànic que es va encarregar de la investigació, va concloure que Bashir havia utilitzat "mètodes enganyosos" per aconseguir l'entrevista. L'informe va ser contestat tant pel príncep Guillem com pel príncep Enric, que van carregar contra la BBC per haver contribuït a l'empitjorament de la relació entre Carles i Diana i a "la por, l'aïllament i la paranoia" que va patir la princesa en els seus últims anys de vida. Dedicada avui dia a regentar una pensió a Gal·les, Tiggy Legge-Bourke manté una bona relació amb Guillem i Enric i ha assistit als casaments de tots dos, que són padrins dels seus dos fills.

stats