Macron titlla Johnson de "pallasso" al davant d'un "circ"

La premsa francesa revela un seguit de comentaris després de la crisi humanitària al canal de la setmana passada

2 min
Emmanuel Macron i Boris Johnson, en els moments previs a la trobada bilateral que han mantingut aquest dissabte a Cornualla, en la cimera del G7

LondresLes ja habitualment difícils relacions entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president francès, Emmanuel Macron, han viscut un altre sotrac en les hores passades, quan la premsa francesa ha publicat que el segon ha titllat el primer de "pallasso" al davant d'un "circ". El prestigiós setmanari satíric i d'investigació Le Canard Enchaîné en feia la revelació, segons la qual, a més, Macron hauria dit als seus col·laboradors que el premier Johnson li va admetre que havia d'entretenir "la seva opinió pública" amb guerres falses contra els francesos per emmascarar les dificultats suposadament causades pel Brexit.

D'acord amb Le Canard Enchaîné, Macron hauria fet les despectives declaracions durant un viatge a Croàcia la setmana passada, poques hores després que 27 migrants morissin ofegats al canal de la Mànega, quan la llanxa inflable amb què intentaven travessar-lo es va enfonsar davant de les costes d'entre Calais i Dunkerque. Posteriorment, durant el cap de setmana, encara va continuar.

Els dos líders van parlar per telèfon arran de la tragèdia, i després d'uns primers moments en què la idea de la col·laboració semblava imposar-se, la relació bilateral va derivar en disputa quan Londres va fer pública una carta de Johnson a Macron en què el premier exposava les seves propostes per abordar la crisi humanitària al canal.

Així, segons Le Canard, un Macron enfurismat va dir a un petit grup d'assessors mentre era a Zagreb: "Bojo [Boris Johnson] em parla, toca de peus a terra, tot va bé, mantenim discussions entre adults i després ho espatlla tot d'una manera poc elegant. Sempre és el mateix circ". Macron, a més, hauria comentat també que "en privat, [Johnson] diu que li sap greu actuar d'aquesta manera, però admet que, sobretot, es deu a la seva opinió pública. És molt trist veure un gran país, amb el qual podríem fer tant, liderat per un pallasso", també hauria dit Macron un parell de dies després.

Aquest dijous a la matinada, Downing Street ha sortit al pas de les informacions de la premsa francesa de manera molt diplomàtica. I han aventurat només que Macron semblava jugar la partida en clau interna, i tenim com a horitzó les eleccions presidencials del mes d'abril vinent. Fonts del govern britànic han revelat: "El primer ministre continua sent un defensor ferm i convençut de la fortalesa de la relació entre el Regne Unit i França. El nostre enfocament no canviarà encara que hàgim d'esperar fins que passin les eleccions per a un canvi de to".

El Palau de l'Elisi no ha fet cap comentari davant de les informacions publicades per Le Canard Enchaîné.

stats