Internacional 07/05/2017

Emmanuel Macron, nou president de França

El candidat socioliberal venç amb un 65,94% dels vots i Le Pen es queda amb un 34,06%

Cristina Rivas
2 min
Macron ha celebrat la victòria juntament amb la seva dona i davant els seus seguidors a l'esplanada del Louvre.

Enviada especial a ParísEmmanuel Macron ha guanyat les presidencials franceses amb el 65,94% dels vots. El candidat sòcio-liberal s'imposa així a la utradretana Marine Le Pen, que ha aconseguit el 34,06% dels sufragis. Macron, de 39 anys, substituirà el socialista François Hollande a la presidència de la República.

"És un gran honor i una gran responsabilitat perquè res no estava escrit", ha dit Macron en la seva primera compareixença com a nou president de França just després de conèixer-se els resultats preliminars.

Més tard, Macron ha celebrat el seu èxit amb els seus seguidors, que l'esperaven a l'esplanada del Louvre. Durant la seva entrada, sonava de fons l'himne d'Europa. "França ha guanyat", ha dit. "M'agradaria dedicar unes paraules als que han votat a Marine Le Pen, que han expressat una ràbia, una desesperació, [...] els entenc, treballaré perquè no tinguin més motius per votar-la", s'ha reivindicat.

També ha tingut paraules pel futur: "Europa i el món sencer esperen que defensem les llibertats, que protegim els oprimits, que portem una nova esperança, un nou humanisme, el d'un món més segur, de creixement, amb més justícia".

"D'aquí unes setmanes us necessitaré", ha demanat als seus seguidors, referint-se a les legislatives del proper mes de juny.

Europa, alleugerida

Tots els sondejos donaven com a guanyador al candidat d'En Marxa!, la victòria del qual suposa un alleugeriment a totes les cancelleries europees, que temien que un triomf de Le Pen fos una forta estacada per al projecte europeu i els seus valors.

Macron, filòsof de formació, exbanquer, exministre d'Hisenda amb Hollande, ha sigut la gran sorpresa d'aquestes presidencials. Un membre de l'establishment francès que juga a ser un 'outsider', un polític que vol transformar el sistema des de dintre el sistema.

Fa un any va abandonar el govern socialista, després d'haver impulsat la reforma laboral, per posicionar-se com a candidat sense partit polític. Símbol de la nova política sense formacions, Macron va fundar fa menys d'un any el moviment En Marxa!, amb un programa que molts han criticat que és la continuïtat de l'administració socialista i d'altres com a una nova via de la socialdemocràcia amb tints liberals.

Le Pen reconeix la derrota

Marine Le Pen, ha sortit a reconèixer la seva derrota pocs minuts després que es fessin públics els primers resultats, tot i que la líder del Front Nacional ha posat èmfasi en els resultats històrics de la seva formació, que ara és l'oposició.

"S'obre un nou panorama polític, molt polaritzat. Seré el capdavant de la lluita de tots aquells que volen defensar França", ha dit la ultradretana.

"Comença una transformació profunda del nostre moviment", molt necessària ha dit, i ha demanat a tots els patriotes que s'uneixin al seu moviment. Le Pen posa la mirada ja sobre les legislatives del proper 11 i 18 de juny.

Abstenció rècord

L'abstenció en aquesta segona volta ha estat d'un 25,3%, una xifra rècord, que no havia estat tant baixa en una segona volta des de 1969. Habitualment, a França hi ha més abstenció a la primera volta que a la segona però no ha estat així en aquesta ocasió. En relació als últims comicis, fa cinc anys, la participació ha baixat fins a set punts.

stats