Regne Unit

Londres exigeix un salari mínim de 45.000 euros anuals als estrangers per establir-se al Regne Unit

El govern Sunak continua la croada contra la immigració legal per rebaixar les entrades a les 300.000 persones

2 min
Entrada a la frontera del Regne Unit a l'aeroport de Heathrow

LondresNou gir de 180 graus en la política migratòria de Downing Street, que corregeix les seves pròpies regles, i admet així el fracàs en tretze anys de governs conservadors per mantenir les arribades legals al país en desenes de milers, com va prometre el premier David Cameron el 2010. El nou ministre de l'Interior, James Cleverly, ha anunciat aquest dilluns que apuja el llindar del salari mínim anual per a aquells que pretenguin aconseguir un visat de residència com a treballador amb una especial qualificació dels poc més de 30.000 euros anuals als 45.000, un increment d'un terç, gairebé sis mil euros més que el salari mitjà del país.

El nou paquet de mesures és la resposta de Rishi Sunak a l'alarma causada entre els parlamentaris tories per les dades definitives d'emigració legal conegudes fa deu dies, i que l'any passat van arribar a la xifra rècord de 745.000 persones, tres vegades més que el nombre d'arribats al Regne Unit l'any del referèndum del Brexit. El sotrac polític va ser encara més gran perquè a la primavera es va facilitar una estimació provisional de només 606.000 immigrants. La sortida de la Unió Europea havia de ser la bala de plata que acabés amb el que alguns veuen com una invasió, però s'ha demostrat que tenia la pólvora mullada.

Ara, a un any de les eleccions generals, els conservadors cauen en el parany que ells mateixos han creat al demonitzar una immigració més que necessària per atendre serveis socials bàsics, com ara la sanitat o l'assistència a la gent gran, a banda de sectors com la construcció. La necessitat en la sanitat i l'assistència a la gent gran és enorme, però, i tant infermeres com cuidadors de la tercera edat continuaran mantenint el llindar del salari en la mateixa quantitat que fins ara: 30.000 euros. Però aquests darrers, a diferència que ara, no podran establir-se al país amb els seus familiars, siguin fills o parelles.

La reacció dels actors implicats no s'ha fet esperar. El sector ha experimentat el 2022 una reducció d'empleats domèstics de 53.000 i un augment de 70.000 procedents de l'estranger. "Amb els nous canvis, prohibint l'entrada a les persones dependents, el govern dificultarà que els proveïdors d'atenció a la gent gran puguin contractar treballadors estrangers", ha dit Martin Green, de l'associació de proveïdors d'aquests serveis. La solució lògica, apujar els salaris per als assistents domèstics, no es considera, però. Una mesura destinada a solucionar un problema en pot agreujar un altre, creu Green. A partir del gener, tampoc no podran arribar amb familiars dependents els estudiants, tret que estiguin en un programa de recerca de postgrau. L'objectiu del ministeri és reduir la xifra a 300.000 immigrants anuals, molt lluny de les desenes de milers que va prometre Cameron.

stats