Estats Units
Internacional 13/10/2022

Quan els llatins són racistes amb els negres: el terratrèmol a Los Angeles esquitxa Biden

Nury Martinez dimiteix com a cap del consell municipal després que es filtri la conversa en què va titllar de "mico negret" el fill d'un regidor de la ciutat californiana

C.M.
3 min
La presidenta del consell municipal de Los Angeles, Nury Martínez

BarcelonaLa conversa es va produir el 2021, però quan diumenge algú la va publicar al lloc Reddit va desencadenar un autèntic terratrèmol polític als Estats Units. Quatre regidors llatins de Los Angeles que tenen el suport del partit demòcrata desfermant durant una hora tota mena de comentaris racistes, discutint com podien preservar la seva influència davant l'auge dels afroamericans. A les portes de les eleccions legislatives de mig termini, l'escàndol no és una bona notícia per a Joe Biden. Nury Martinez, presidenta del consell municipal de Los Angeles, ha hagut de presentar formalment la seva dimissió aquesta matinada.

Entre altres comentaris racistes, en la gravació se sent com la presidenta del consell municipal de Los Angeles, Martinez, de 49 anys, titlla de "mico negret" el fill d'un regidor blanc homosexual, Mike Bonin (a qui es refereix com "la pequeña perra"), i l'acusa d'exhibir-lo com una bossa de Vuiton: "Lo trae así, during the Black History month (…). Él trae a su negrito, like on the side". També diu que la criatura no està ben educada i que es mereix "una pallissa".

Martínez estava discutint amb dos regidors llatins –Gil Cedillo, gran defensor dels drets dels migrants, i Kevin de Leon, figura en ascens al partit– i el president d'un poderós sindicat local, Ron Herrera, l'estratègia per redistribuir les circumscripcions electorals, i lamentava que els llatins, que representen el 49% de la població, només ocupin un terç dels escons del consistori. Leon, d'origen guatemalenc, li respon que Bonin "és el quart negre del consell: mai diu res per nosaltres".

La regidora, filla d'una dona de la neteja i d'un obrer mexicà, que havia arribat fins a un dels llocs de més responsabilitat a la segona ciutat dels Estats Units, també carrega contra el fiscal del districte de Los Angeles, George Gascon, d'ascendència cubana i un dels més progressistes al càrrec: "Ell està amb els negres". I fins i tot ridiculitza la comunitat mexicana del barri de Koreatown, i el seu color de pell: "Veig una pila de gent baixeta i fosca, no sé de quin poble surten", diu.

Martinez ja va anunciar la seva dimissió com a presidenta del consell municipal dilluns, i dimarts va dir que s'agafava un permís d'absència, però una crida del mateix president Joe Biden de dimarts l'ha forçada a renunciar de tots els seus càrrecs a la ciutat aquest mateix dimecres al vespre, matinada catalana.

Disputa pel poder

El periodista de Los Angeles Times Gustavo Arellano apunta que l'escàndol revela un problema de fons: "El racisme i la discriminació de classe entre els llatins són coses que la nostra comunitat no ha confrontat mai. És una malaltia greu: ens instal·lem en nous barris i disputem el poder polític amb comunitats que hi són des de fa temps i no estan disposades a deixar-lo".

Dimarts, la reunió del consell municipal va ser interrompuda per manifestants antiracistes. Bonin va declarar que ell i la seva família se sentien "apunyalats" i va dir que les paraules dels regidors són "contràries a l'esperit de Los Angeles".

Biden es mulla

L'escàndol no va trigar ni 48 hores a prendre dimensió a tot el país. Dimarts la portaveu de la Casa Blanca va dir que el president Joe Biden volia que tots els implicats dimitissin, per un episodi que havia causat "consternació". Biden ha de visitar aquest dijous Los Angeles per a una col·lecta de fons amb la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i per donar suport a la congressista Karen Bass, que podria ser la primera dona negra a arribar a l'alcaldia de Los Angeles si guanya l'elecció del 8 de novembre.

stats