Internacional 14/05/2021

L'unionisme nord-irlandès tria com a líder un ultra creacionista

Edwin Poots substituirà Arlene Foster com a primer ministra de la província

2 min
Edwin Poots, nou primer ministre d'Irlanda del Nord

LondresL'unionisme nord-irlandès ha escollit aquest divendres a la tarda un evangèlic creacionista, Edwin Poots, de 55 anys, com a nou líder del Partit Democràtic Unionista (DUP) i futur primer ministre del govern compartit de la província. A la pràctica, en un moment de tensió arran de les conseqüències del Brexit, el partit experimenta un gir conservador.

Poots, un creacionista que rebutja la teoria de l'evolució i que sosté que la Terra va ser creada per Déu fa entre 4.000 i 6.000 anys, ha superat per 19 vots a 17 el parlamentari de Westminster Jeffrey Donaldson. El resultat mostra una fractura gairebé al 50% dins el DUP.

Fins ara conseller d'Agricultura, abans de Cultura i també de Sanitat, prendrà el relleu d'Arlene Foster el dia 28. Foster ha sigut la líder que els últims cinc anys ha beneït, per força, el protocol nord-irlandès del Brexit, un obstacle per a l'unionisme al qual també s'haurà d'enfrontar Poots. De fet, a la conferència de premsa posterior a l'anunci de la seva designació, ha assegurat que es tractava "d'un desafiament enorme" per a tot l'unionisme, i ha demanat que les forces lleials a la Corona britànica treballin "unides" davant el repte.

Els problemes derivats del protocol esmentat i la necessitat d'establir una frontera al mar d'Irlanda entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord per resoldre els problemes burocràtics derivats del divorci del Regne Unit i la Unió Europea, juntament amb la sortida de Londres del mercat únic i la unió duanera, són al darrere del descontentament de l'unionisme i, de retruc, del cop que els parlamentaris del DUP van protagonitzar contra Foster. Les opcions per a Poots no són gaires. O treballa amb Londres, Brussel·les i Dublín, o fa caure el govern compartit, una solució que, a falta d'un any per a les eleccions a la província, podria ser prou perjudicial per als interessos unionistes.

Retrògrad

Personatge molt polèmic per la seva posició en matèria religiosa i de llibertats civils, Poots ha sigut membre del DUP tota la seva carrera política. Es va convertir en conseller delegat de la circumscripció de la vall de Lagan el 1998 i anteriorment havia format part del consell de Lisburn.

Com va fer inicialment el líder històric de la formació, Ian Paisley, Poots també va votar d'entrada contra els Acords de Pau de Divendres Sant del 1998.

El 2011, en tant que conseller de Sanitat, va mantenir a la província la prohibició que els homosexuals poguessin donar sang, una norma que s'havia eliminat a la resta del Regne Unit, al·legant motius de seguretat ciutadana. Però una sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Irlanda del Nord va considerar posteriorment que la prohibició era "irracional".

Les seves polèmiques opinions també fan referència al permís per adoptar fills a les parelles LGBT. A més, quan el Parlament de Westminster va aprovar l'avortament a Irlanda del Nord, va qualificar la mesura "d'acte de destrucció" de la devolució de poders.

Però serà el protocol del Brexit, i la seva capacitat o no de treballar amb l'oposició, el que definirà el seu mandat i, en bona mesura, la garantia de l'estabilitat futura d'Irlanda del Nord.

stats