L'OTAN diu que "les victòries d'Ucraïna" al front demostren la utilitat de l'ajuda militar aliada

Els Estats Units envien més armes a Kíiv mentre Rússia envia reforços a la regió de l'est

3 min
El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en roda de premsa aquest divendres.

BarcelonaLa contraofensiva ucraïnesa al sud i a l'est del país està aconseguint èxits destacables i això demostra la utilitat de l'ajuda militar contra la invasió russa que els aliats de l'OTAN li estan proveint. Aquest és el missatge que ha volgut remarcar aquest divendres el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que assegura que els recursos financers i materials que Occident ha subministrat a Kíiv "han marcat la diferència" i estan assolint importants victòries en el camp de batalla per a les tropes ucraïneses. Una foto que s'ha fet viral a les xarxes socials mostrava ahir soldats ucraïnesos a les portes de Kupiansk, 50 kilòmetres rere les línies russes i que és un nus ferroviari important per al subministrament de les tropes russes. 

Després d'una reunió del consell nord-atlàntic, Stoltenberg ha comparegut davant la premsa amb el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que ha detallat el nou paquet d'ajudes econòmiques i militars aprovat pel seu país i que es va anunciar ahir, just quan Blinken estava de visita a Kíiv. També el cap de la diplomàcia nord-americana ha destacat els guanys ucraïnesos en el camp de batalla i ha remarcat que "no només aturen l'avenç rus sinó que han recuperat terreny que havia estat ocupat". Tot i l'optimisme pels últims esdeveniments, ha volgut ser prudent a l'hora de fer pronòstics sobre el desenllaç final de la guerra. "Tot just estem a l'inici de la contraofensiva", ha dit.

Algunes informacions dels mateixos mitjans estatals russos també assenyalen "victòries ucraïneses" al front de l'est, el Donbass. En declaracions a la televisió estatal russa recollides per Reuters, Vitali Gantxev, oficial rus de la província de Khàrkiv, va dir: "El sol fet que hagin trencat les nostres defenses ja és una victòria substancial per a les forces armades ucraïneses". El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, assegura des de fa dies que les seves tropes han aconseguit recuperar diverses ciutats que havien estat ocupades per Rússia a la regió oriental del Donbass i també al sud, a la província de Kherson.

Avenços sobre el terreny

A Khàrkiv, l'exèrcit ucraïnès diu aquest divendres que ha aconseguit avançar 50 quilòmetres en tres dies, mentre que l'administració pro-russa anunciava que evacuaria la població per una situació "complicada i inestable", una informació que sembla veure's confirmada per les imatges que publicava avui mateix el ministeri de Defensa rus on es veuen blindats, camions i equips especials que es dirigeixen cap a Khàrkiv: Rússia ha començat a enviar reforços a la regió.

Sobre què el fa confiar en una victòria ucraïnesa, Blinken ha preferit allunyar-se de l'anàlisi purament militar i ha assegurat que "és el fet que els ucraïnesos lluiten per la seva terra i pel seu futur", mentre que "molts dels soldats russos no saben què hi fan, allà, i si no saps per què lluites és insostenible". "Hem vist informes que diuen que la seva moral és baixa", apuntava Blinken, tot i que admet que Rússia té "molts recursos" i ara inclús "està acudint a Corea del Nord i l'Iran" en cerca d'armament.

Washington ha aprovat un total de 2.800 milions de dòlars en ajudes per a Ucraïna però també per als països veïns, que els serviran, ha explicat Blinken, per adquirir millors sistemes militars que els permetin estar preparats "a mitjà i llarg termini" per possibles futures agressions russes. Aquests diners inclouen una nova partida de 675 milions de dòlars en armament per a Ucraïna, que inclourà "molts sistemes de llançament guiat múltiple de coets, munició per a l'artilleria, míssils antiradiació d'alta velocitat i sistemes antitancs", entre altres, segons ha detallat aquest divendres el secretari d'Estat dels EUA. Es tracta, ha dit, del vintè paquet d'armament que els Estats Units envien a Ucraïna, des d'abans i tot de la invasió russa.

“El preu seria més alt”

"Els Estats Units lideren el camí", ha dit Stoltenberg, que ha convidat els aliats a seguir aportant ajuda de tot tipus a Ucraïna i que li permeti derrotar l'exèrcit rus. El secretari general de l'Aliança ha admès que el nivell de suport militar que estan donant a Kíiv "no té precedents" i s'ha mostrat convençut que servirà per aconseguir aturar Rússia.

Sobre els enormes "costos" que això suposa per a les economies aliades, no només en ajudes financeres sinó també per les repercussions que la guerra està tenint en els preus dels combustibles i els aliments, Stoltenberg ha volgut deixar clar que "el preu a pagar seria molt més alt si Rússia i altres règims autoritaris veuen que la seva agressió és recompensada".

"El preu que nosaltres paguem es mesura en diners, però el que paguen els ucraïnesos és en vides", ha recordat. I ha afegit encara: "Si Rússia deixa de lluitar hi haurà pau, però si Ucraïna deixa de lluitar deixarà d'existir com una nació independent".

stats