Internacional 22/04/2022

L'ONU veu "evidències creixents" de crims de guerra a Ucraïna

Descriu la invasió com "una història d'horror de violacions contra civils"

ARA
1 min
L'ONU ha documentat l'assassinat d'uns 50 civils a Butxa.

BarcelonaL'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha afirmat que hi ha "evidències creixents" de crims de guerra a Ucraïna, i ha descrit la invasió com "una història d'horror de violacions contra civils" en què el respecte pel dret internacional "s'ha abandonat totalment". En un comunicat, ha indicat que la missió de l'ONU a Ucraïna ha rebut denúncies de més de 300 assassinats de civils a les regions de Kíiv, Txerníhiv, Khàrkiv i Sumi, d'on les forces russes s'han retirat.

De moment, l'ONU ha documentat l'assassinat d'uns 50 civils a Butxa, alguns amb execucions sumàries. "Sabem que cal fer molt més per descobrir què va passar-hi, i també sabem que Butxa no és un incident aïllat", ha dit Bachelet.

També ha indicat que estan sorgint cada cop més denúncies sobre violència sexual contra civils per part de soldats russos, i que també s'estan investigant altres crims com el bombardeig indiscriminat en zones i infraestructures civils i detencions, maltractaments, tortures i assassinats de civils i presoners de guerra, comesos per "totes les parts bel·ligerants".

Fins ara, l'ONU ha verificat la mort de 2.345 civils des de l'inici de la guerra i 2.919 ferits. "Sabem que les xifres reals seran molt més altes a mesura que surtin a la llum els horrors infligits en zones de combat intens, com Mariúpol", ha dit Bachelet. A més, ha afegit que calculen que almenys 3.000 civils han mort perquè no han pogut rebre el tractament mèdic que necessitaven.

stats