Internacional 18/02/2021

L'onada de fred deixa 31 morts i uns 3 milions de persones sense llum a Texas

L'estat talla les exportacions de gas natural i indigna Mèxic

3 min
Una persona camina sobre la neu a la població de Hutto, a Texas, que no té electricitat.

L'onada de fred polar que assota els Estats Units i Mèxic des de fa quatre dies ja ha deixat 31 morts i uns 3 milions de persones sense llum a l'estat nord-americà de Texas. També a Mèxic han mort quatre persones i els talls elèctrics han afectat més de quatre milions de persones al nord del país. La fredorada històrica en aquesta regió forma part de l'hivern caòtic que està deixant a l'hemisferi nord el debilitament del vòrtex polar: l'augment de les temperatures sobre l'Àrtic fa que aquest corrent de vents gelats, normalment concentrat sobre el pol Nord, s'escapi cap al sud. Els termòmetres han arribat aquests dies fins als -18 ºC a Texas, una xifra que no s'hi veia des de fa 35 anys, però també han baixat fins als -28 ºC a Grècia per la mateixa causa.

El 70% de la població de Texas està en zones d'alerta per fred i moltes famílies han hagut de recórrer a les fogueres per escalfar-se davant la falta de llum. D'altres s'han refugiats dins dels cotxes, que sí que tenen calefacció, mentre duraven les apagades. Les canonades de moltes cases s'han congelat, cosa que ha deixat molts residents també sense aigua. Un total de 31 persones han mort, moltes d'elles congelades, però d'altres també en accidents de cotxe en carreteres glaçades o en accidents mortals ocorreguts quan intentaven escalfar-se. Les prestatgeries dels supermercats s'han buidat en diverses ciutats de tot l'estat, des d'Austin fins a San Antonio.

Prestatgeries buides en un supermercat d'Austin, a Texas, a causa de la gelada d'aquests dies.

El governador de Texas, Greg Abbott, ha ordenat aquest dimecres a la nit que s'aturin totes les exportacions de gas natural per redirigir tota l'energia a l'interior de l'estat, una acció que afecta especialment el veí estat de Mèxic, que importa bona part del seu gas de Texas i que també es troba sota una intensa tempesta de fred al nord del país. El govern de Mèxic ha cridat l'ambaixador nord-americà a consultes per reclamar-li que torni a obrir l'aixeta del cru.

Una parella sopa a casa sense llum a la localitat de Hutto, Texas.

La xarxa elèctrica de Texas, una infraestructura autosuficient i que extreu energia de diverses fonts, no està preparada per afrontar temperatures de fins a -18 ºC com les d'aquests dies. Els talls controlats de llum que es van instaurar ja diumenge per intentar assumir tota la demanda (més alta que mai a les cases a causa del fred) s'han allargat fins quatre dies en alguns casos i s'han sumat al tancament forçat de diverses centrals petrolieres i de gas natural a tot el país afectades per la gelada.

El fred ha congelat les canonades de diverses centrals tèrmiques a Texas, que funcionen tant amb gas natural com amb carbó i energies solar i eòlica. L'estat és el principal productor de cru i gas natural del país, però aquestes instal·lacions tampoc no estan preparades per afrontar temperatures gèlides, com sí que ho estan les de Dakota del Nord o Alaska. A Mèxic, la falta de gas natural ha obligat empreses com la filial de General Motors al país a aturar la producció.

MIlers de tortugues gelades per l'onada de fred a Texas han estat rescatades a l'illa South Padre i traslladades sota cobert per escalfar-les.

La brutal onada de fred està fent patir també els animals: milers de tortugues han aparegut congelades i atordides en una platja de l'illa South Padre, a la costa del golf de Mèxic, al sud de Texas. Voluntaris han aconseguit rescatar-ne 4.700 i traslladar-les a un refugi per escalfar-les per poder alliberar-les de nou quan l'aigua de l'oceà Atlàntic deixi d'estar tan glaçada.

stats