L'ombra de Trump és darrere dels camioners antivacunes del Canadà

Les manifestacions s'enquisten i s'escampen mentre Ottawa continua col·lapsada

3 min
Protesta de camioners a Ottawa contra l'obligatorietat de les vacunes per als conductors que creuen la frontera.

WashingtonDes de fa gairebé un parell de setmanes unes desenes de camioners canadencs paralitzen el país. El que va començar com una manifestació contra l'obligatorietat de la vacunació per poder travessar la frontera entre el Canadà i els Estats Units -segons la patronal, el 90% dels camioners estan vacunats-, a mesura que la protesta ha crescut s'hi han afegit elements de l'extrema dreta i seguidors de teories de la conspiració per convertir la mobilització en un pols al govern de Justin Trudeau.

L'anomenat "comboi de la llibertat" té col·lapsada Ottawa, la capital canadenca, i ha bloquejat -ni que sigui temporalment- el principal pas terrestre entre el Canadà i els EUA. Com diuen els seus portaveus, el que va començar com un moviment antivacunes "ara és un moviment per la llibertat", una acció que directament busca la caiguda del govern.

Entre els que hi participen hi ha líders coneguts i reconeguts que donen suport a les teories de la conspiració de QAnon, grups islamòfobs i homòfobs, representants de l'ultradretà Partit del Poble del Canadà (PPC) i fins i tot el líder dels Soldats d'Odin, un grup violent d'idees neonazis.

Els intents de desmuntar la protesta han estat totalment infructuosos, i l'aparició de banderes confederades dels EUA i simbologia nazi han provocat que creixi la por que es torni violenta, cosa que incrementa els dubtes en els governs federal i local sobre quina és la resposta adequada per posar fi a la situació.

Trudeau es mostra ferm

El govern de Trudeau no té cap intenció de plegar-se a les exigències dels manifestants. "Estan intentant bloquejar la nostra economia, la nostra democràcia i les vides dels nostres ciutadans. S'ha d'acabar", ha dit Trudeau en una sessió extraordinària del Parlament, monogràfica sobre la situació.

El que sí que han aconseguit és l'atenció màxima dels moviments d'ultradreta dels Estats Units. El que està passant al Canadà, normalment reconegut com un país massa amable i que de manera inesperada és ara centre del radicalisme antivacunes, es veu com a símbol d'un moviment que va més enllà, amb moltes similituds i com una evolució de les demandes i moviments posttrumpistes que es viuen als EUA.

Els principals presentadors de la conservadora Fox News, fortament lligats al moviment trumpista i la difusió de les teories de la conspiració, fa dies que obren els seus programes -que tenen desenes de milers de seguidors- amb aquest tema, i posen els camioners canadencs com a exemple a seguir, fent d'altaveu i aprofitant-se de la seva posició per inocular la mateixa ràbia en els sectors dels EUA més propensos a imitar el que està passant al Canadà.

Donald Trump en una imatge d'arxiu.

Diversos polítics conservadors també hi han vist un filó. L'expresident Donald Trump els va aplaudir en un dels seus últims mítings, fa uns dies, i els va animar a continuar amb la seva "protesta pacífica contra les dures polítiques del llunàtic d'extrema esquerra Justin Trudeau, que ha destruït el Canadà amb mesures esbojarrades contra el covid". Una desena de congressistes de l'ala més conservadora, però també el líder i el número dos dels republicans a la Cambra de Representants, els han donat suport. El fiscal general de Texas, republicà, va fer publicitat a les xarxes socials d'una campanya de micromecenatge per finançar la protesta a través del seu compte oficial.

Crítiques al Canadà

El suport que arriba des del sud no és ben vist per les autoritats canadenques. "Certament, no hauria de preocupar al fiscal general de Texas com ens va en la vida diària, als canadencs", s'ha queixat el ministre de seguretat pública del Canadà, Marco Mendicino. El cap de la policia d'Ottawa va dir la setmana passada que tenen constància que hi ha un "element significatiu" que des dels EUA està participant en la protesta, amb finançament i ajuda a l'organització, sense donar més detalls.

L'impuls de la ultradreta ha fet aflorar el moviment arreu del món, amb intents d'imitació de l'impacte canadenc. Comencen a aparèixer rèpliques: camioners, antivacunes i seguidors de teories de la conspiració a Austràlia i Nova Zelanda s'han mobilitzat de manera similar.

A Canberra, la capital australiana, fa dies que es veuen centenars de vehicles amb banderes del país i emblemes i pancartes amb eslògans de Donald Trump; dimarts, per exemple, van bloquejar durant uns instants l'aeroport de la ciutat per impedir l'arribada dels legisladors abans de l'inici de sessions setmanal. On fa l'efecte que no tindrà un seguiment tan fervent ni amb tant impacte és a Nova Zelanda: aquest dimecres amb prou feines quedaven unes desenes dels milers manifestants que van encerclar el Parlament a la capital neozelandesa, Wellington.

En una escala menor també s'han vist còpies inspirades en el moviment canadenc en altres països, com per exemple a França, on unes desenes de persones es van citar a ciutats com Niça i Perpinyà amb la intenció d'anar a París i Brussel·les per exigir la fi dels requeriments de vacunes a Europa.

stats