Iran

L'Iran allibera l'espanyol Santiago Sánchez Cogedor, pres des de feia més d'un any

L'home va ser detingut després de visitar la tomba de Mahsa Amini, la jove morta a mans de la policia per no dur el vel de forma correcta

ARA
1 min
Santiago Sánchez Cogedor, a la ciutat d'Erbil, durant el seu viatge a peu en direcció a Qatar.

BarcelonaL'Iran ha alliberat l'espanyol Santiago Sánchez Cogedor, que estava pres al país des d'octubre del 2022 després de visitar la tomba de Mahsa Amini, la jova iraniana de 22 anys que va morir en custòdia policial després que fos detinguda perquè el vel no li cobria completament els cabells. Sánchez Cogedor era l'únic espanyol empresonat a l'Iran.

L'ambaixada espanyola al país dels aiatol·làs ha informat a la xarxa social X (abans Twitter) que l'alliberament ha estat possible "en el marc de relacions amistoses i històriques entre els dos països i en compliment de les lleis".

Anunci de l'ambaixada espanyola a l'Iran

Sánchez Cogedor viatjava a peu en direcció a Qatar per assistir al Mundial de Futbol que es va celebrar l'any passat al país àrab. El 2 d'octubre del 2022, però, va ser empresonat a l'Iran, després de visitar i fotografiar la tomba de Mahsa Amini a la ciutat kurda de Saqqez. La mort de la jove el 16 de setembre del 2022 a mans de la policia va provocar una indignació tan gran al país que desenes de milers de persones van sortir a manifestar-se als carrers, en les protestes populars més importants en anys contra el règim dels aiatol·làs. Moltes altres dones van desafiar el règim tallant-se els cabells, cremant el seu hijab o ballant en públic, i els manifestants fins i tot van arribar a cremar la casa on va néixer l'exlíder suprem i fundador del règim, Ruhollah Khomeini.

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va reclamar a principis d'octubre l'alliberament de Sánchez Cogedor durant un acte a Madrid per commemorar el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

stats