26/05/2024

L'Haia: simetria per a una justícia impossible

2 min
El president dels EUA, Joe Biden, amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el ministre de Defensa, Yoav Gallant.

El pas que ha fet aquesta setmana el fiscal del Tribunal Penal Internacional, el britànic Karim Khan, difícilment conduirà a la banqueta de la Haia les persones per les quals ha demanat formalment una ordre de detenció internacional, en concret contra el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu i el titular de Defensa Yoav Gallant, a més de tres líders de Hamàs.

Això confirmarà que les eines de la comunitat internacional per lluitar contra els crims de guerra i el genocidi encara són limitades i selectives. Ja fa alguns anys un periodista àrab va denunciar que aquesta mena de tribunals estan designats per actuar “contra negres i morenos”, i no contra blancs i rossos, de manera que els líders occidentals estan exclosos dels procediments i de la culpabilitat corresponent. Netanyahu i Gallant pertanyen a la segona categoria de la impunitat.

Encara que esperada, la notícia va sacsejar les figures polítiques i jurídiques israelianes. L'advocada de l'Estat ha dit que no veu cap “base” legal en la decisió del fiscal de la Haia i els líders polítics del govern i de l'oposició han sortit a defensar els dos polítics assenyalats pel fiscal.

A Israel, govern i oposició veuen normal la mort de desenes de milers de palestins, la major part civils de totes les edats i condicions. No sorprèn que el discurs oficial digui que el fiscal Khan ha comès un greu error per comparar els líders israelians amb els líders de Hamàs, com si els líders israelians estiguessin per sobre dels crims de guerra i el genocidi.

Aquest discurs indica que l'agressor va ser Hamàs, mentre que Hamàs diu que els atacs contra els palestins no arranquen el 7 d'octubre sinó que hi ha un munt de precedents. Segons Israel, el 7 d'octubre hi va haver una agressió cruel i injustificada, mentre que Hamàs diu que les agressions israelianes són més antigues i més letals.

La defensa d'Israel passa per arrossegar els Estats Units un cop més a la seva causa. Com Israel, els EUA no han signat l'Estatut de Roma. La Casa Blanca i el departament d'Estat han reaccionat immediatament dient que el TPI no té competències en aquesta qüestió, implicant que l'únic fòrum internacional per abordar la crisi entre Israel i els palestins és el Consell de Seguretat, on els Estats Units veten sistemàticament qualsevol iniciativa per resoldre el conflicte.

A Israel estan segurs que les diligències de la Haia no prosperaran. Cal no oblidar que darrere dels Estats Units estan el Regne Unit, Canadà, Austràlia o Alemanya, és a dir el conjunt de les grans democràcies occidentals que no dubten a recolzar Israel faci el que faci. Amb aquest panorama, les possibilitats que avanci la decisió del fiscal són inexistents en la pràctica.

Alguns juristes han proposat crear a Israel un tribunal que jutgi els casos assenyalats pel TPI. Això significaria que aquest tribunal israelià declararia innocents Netanyahu i Gallant, i segons el principi que un delicte no pot jutjar-se dues vegades, el TPI deixaria de tenir competències. En qualsevol cas, les possibilitats que prosperi la iniciativa són nul·les, especialment si considerem que l'administració, el Congrés i el Senat dels Estats Units estan clarament en contra.

stats