Balcans
Internacional 27/12/2022

L'exèrcit serbi, en alerta de combat per la tensió a Kosovo

Belgrad ordena ampliar de 1.500 a 5.000 soldats el seu dispositiu a la frontera

ARA
2 min
Bloqueig a la ciutat de Mitrovica, al nord de Kosovo.

BarcelonaLa setmana passada la primera ministra sèrbia, Ana Brnabic, va advertir que les tensions amb Kosovo estan "a un pas del conflicte armat" i cada dia que passa la situació empitjora. Aquesta nit el president, Aleksandar Vucic, ha donat l'ordre a l'exèrcit de preparar-se per al combat i d'augmentar la presència militar a la frontera dels 1.500 soldats actuals fins als 5.000.

El general Milan Mojsilovic, cap de les forces armades sèrbies, s'ha traslladat a la frontera amb Kosovo, on fa setmanes que es viuen greus tensions. Kosovo continua sent un punt calent des de la guerra del 1998-99, que es va acabar amb una intervenció de l'OTAN contra Sèrbia. Kosovo es va proclamar independent de Sèrbia el 2008, però Belgrad no l'ha reconeguda mai i ha empès els serbis, que són majoritaris al nord de la jove república, a desafiar l'autoritat de Pristina. Kosovo té una població d'1,8 milions d'habitants, la majoria albanesos, i una minoria de 120.000 serbis.

En el conflicte amb Kosovo, l'exèrcit serbi s'ha posat en estat d'alerta diverses vegades en els últims anys; l'últim cop al novembre, quan Belgrad va assegurar que drons kosovars havien violat el seu espai aeri. El 10 de desembre els serbis del nord de Kosovo van bloquejar les carreteres per protestar contra la detenció d'un expolicia serbi per presumptes atacs contra policies albanesos i van paralitzar el trànsit als dos costats de la frontera.

Les autoritats sèrbies estan seguint la mateixa lògica que el president rus, Vladímir Putin, a Ucraïna: mobilitzen les seves tropes sota el pretext de protegir la minoria sèrbia a Kosovo, suposadament perseguida. Belgrad ja ha demanat a l'OTAN autorització per desplegar-se dins del territori kosovar de majoria sèrbia.

Escalada

Aquesta nit diversos mitjans serbis han difós imatges d'un vídeo anònim que circula a les xarxes socials en què se senten trets suposadament de forces kosovars per desmantellar una barricada. La policia kosovar ha desmentit que cap dels seus agents hagi estat implicat en cap incident amb trets. Les autoritats de Pristina, per contra, afirmen que una patrulla de la Kfor, la força de l'OTAN desplegada a Kosovo, ha estat atacada. La Kfor ha dit que està investigant un tiroteig contra una de les seves patrulles el dia de Nadal, que "no va causar ferits ni danys materials". "Esperem de tots els actors que s'abstinguin de qualsevol demostració de força provocadora i que busquin la millor solució per assegurar la seguretat de totes les comunitats", han dit en un comunicat.

Des de principis de novembre, centenars de policies i jutges, fiscals i altres funcionaris serbis integrats als cossos kosovars han abandonat massivament els seus llocs de feina per protestar contra la decisió del govern de Pristina de prohibir als serbis que viuen a Kosovo fer servir les plaques de matrícules impreses per Belgrad. El govern kosovar ha retirat la mesura després d'un acord assolit in extremis amb mediació de la Unió Europea pel qual Sèrbia deixarà de fabricar més plaques.

stats