Guerra entre Israel i Palestina

L'exèrcit israelià anuncia una pausa humanitària a Gaza, però Netanyahu el desautoritza

La treva parcial tenia com a objectiu facilitar l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja

ARA
3 min
Palestins a la ciutat de Khan Yunis, al sud de la franja de Gaza.

BarcelonaL'exèrcit israelià ha anunciat aquest diumenge que des d'avui farà “pauses humanitàries” d'onze hores en la ruta que va des del pas fronterer de Kerem Shalom, al sud de la franja de Gaza, fins a l'Hospital Europeu de la ciutat de Khan Yunis, també al sud. En concret, les hostilitats en aquesta zona es paralitzarien cada dia entre les vuit del matí i les set del vespre amb l'objectiu de facilitar l'entrada d'ajuda humanitària. Poc després de l'anunci, però, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha desautoritzat l'exèrcit i ha assegurat que no hi haurà cap pausa. "Per aconseguir l'eliminació de Hamàs he pres decisions que no sempre són acceptades en l'àmbit militar", ha argumentat. Altres membres del seu govern també s'han afanyat a assegurar que no hi ha canvis sobre el terreny, mentre creixen les veus que demanen la celebració d'eleccions anticipades. Aquest diumenge diverses manifestacions han bloquejat carreteres i autopistes a Israel, i per demà s'ha convocat una protesta massiva davant del Parlament amb aquest objectiu.

L'exèrcit israelià ha fet l'anunci de les "pauses humanitàries" després de mantenir "discussions amb l'ONU i amb organitzacions internacionals", segons han informat les forces israelianes en un comunicat. Des que les tropes israelianes van entrar a la ciutat de Rafah, al sud de Gaza, al començament del mes passat, el pas fronterer cap a Egipte està tancat. Era per on entrava gran part de l'ajuda humanitària a la Franja. Pel pas de fronterer de Kerem Shalom amb prou feines hi arriben subministraments, només de manera esporàdica.

Les forces israelianes han aclarit que les “pauses humanitàries” no implicarien un cessament de les hostilitats al sud i han assegurat que els atacs continuarien a Rafah. Així mateix, han detallat que la ruta desmilitaritzada només podria ser utilitzada per al transport d'ajuda humanitària. És a dir, els civils no la podrien fer servir per desplaçar-se.

Malgrat això, el primer ministre israelià, Netanyahu, i altres membres del seu executiu han rebutjat la iniciativa de manera categòrica. "Quan el primer ministre ha sentit aquest diumenge al matí els informes sobre una pausa humanitària en el combat durant 11 hores al dia, li ha dit al secretari militar que això és inacceptable", ha detallat un comunicat de l'oficina del mandatari. "Un cop s'ha aclarit la situació, s'ha transmès al primer ministre que no hi ha canvis en la política de les forces de defensa d'Israel i que els combats a Rafah continuaran segons el que s'ha planejat", han afegit les mateixes fonts.

El ministre de Seguretat Nacional, l'extremista Itamar Ben-Gvir, s'ha mostrat a la xarxa social X contrari a qualsevol "treva tàctica" amb l'objectiu de permetre més ajuda, "especialment en un moment en què els millors dels nostres soldats estan caient a la batalla", ha declarat, en referència al que va passar dissabte, quan l'exèrcit israelià va viure la seva jornada més mortífera a Gaza des del gener: vuit soldats van morir a l'explotar un vehicle blindat que viatjava al sud de la Franja.

El ministre de Finances, Bezalel Smotrich, també ha aclarit que l'anunci de l'exèrcit israelià no implica cap canvi sobre el terreny. A parer seu, ja s'està permetent l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza.

D'altra banda, el Tribunal Suprem israelià ha ordenat suspendre de forma temporal la investigació sobre les errades comeses per l'exèrcit israelià i l'agència d'intel·ligència del país, el Shin Bet, abans de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. "Davant la complexa realitat i l'abast de la investigació prevista, que perjudicarà els combats, la investigació s'ha de suspendre en aquest moment", ha resolt la jutgessa Canfy-Steinitz.

També aquest diumenge la fiscal general d'Israel, Gali Baharav-Miara, ha qualificat aquest diumenge de "legalment inacceptable" la mesura del govern de prorrogar un any el servei dels reservistes israelians en edat de retirar-se. L'executiu ha aprovat aquest diumenge la pròrroga de la mesura durant tres mesos més, fins al setembre, a causa de la guerra a Gaza. Sense la pròrroga, els soldats reservistes reben la baixa als 40 anys; els oficials en servei de reserva, als 45, i els reservistes en llocs clau, als 49.

stats