Internacional 08/03/2021

L'exèrcit de Birmània entra als hospitals per detenir manifestants ferits

Almenys dos morts en una jornada de vaga general per aturar l'economia

2 min
Els manifestants contra el cop d'Estat s'arrengleren als carrers de Ragun per protestar contra l'exèrcit

LONDRESCinc setmanes després del cop d'estat, la situació a Birmània empitjora dia a dia. En les últimes hores, noves escenes de repressió descontrolada de l'exèrcit. Segons apunten diversos mitjans de la regió, tant diumenge a la matinada com dilluns a la nit membres de les forces de seguretat han accedit als mateixos domicilis d'alguns dels manifestants que han participat en les multitudinàries protestes contra l'aixecament militar per detenir-los. La mateixa operació s'ha dut a terme en universitats. I també en hospitals: els uniformats han irromput als centres sanitaris per arrestar birmans ferits durant les mobilitzacions.

El Grup Internacional de Metges pels Drets Humans ha condemnat l'ocupació d'hospitals, i ha assegurat que estava "consternat per l'última onada de violència de l'exèrcit, inclosa la invasió i l'ocupació d'hospitals públics i l'ús de força excessiva contra els civils". El col·lectiu ha assegurat que les accions dels militars han servit per "soscavar encara més un sistema sanitari que ja estava afeblit a causa de la pandèmia del covid-19".

Mentrestant, la violència ha continuat. Com a mínim dos joves més han mort en les últimes vint-i-quatre hores mentre protestaven a la ciutat de Myitkyina, al nord del país. Set persones més han quedat ferides de gravetat. En tots els casos havien rebut trets al cap o al pit. A les xarxes socials, una de les poques vies que els birmans tenen per denunciar què està passant al país, també es veien vídeos de vehicles militars intentant atropellar joves que protestaven als carrers de Rangun, la capital econòmica, o de Mandalay, al centre de Birmània, on una motocicleta quedava engolida per una camioneta de les forces armades.

Des de l'inici de les mobilitzacions contra el cop d'estat al govern d'Aung San Suu Kyi, com a mínim una cinquantena de persones han estat assassinades pels militars i la policia. Fa dies que els manifestants denuncien que les forces de seguretat disparen a matar, fins al punt que molts dels joves que surten a protestar deixen escrit el seu grup sanguini o que volen ser donants d'òrgans en una etiqueta a la roba per si són ferits considerablement o directament moren. Prop de 1.800 persones han sigut arrestades des del començament del cop d'estat.

Aturar l'economia

I tot plegat en una jornada en què s'ha encetat una aturada general. Almenys 18 sindicats importants de Birmània han fet crides aquest dilluns a tancar l’economia durant un temps indefinit amb l'objectiu de donar suport a la campanya de desobediència civil i augmentar així la pressió sobre la junta colpista perquè retrocedeixi.

Els principals centres comercials, fàbriques i bancs han quedat tancats a Rangun, una imatge que s'ha replicat en altres grans ciutats. "Ara és el moment de prendre accions en defensa de la nostra democràcia", apunta la convocatòria de les 18 organitzacions sindicals, que deixava clar que "els treballadors de Birmània estan preparats per prendre accions que protegeixin la democràcia i salvin de la dictadura les futures generacions".

stats