Internacional 11/04/2021

L'Equador decideix avui entre l'esquerra hereva de Correa o la dreta neoliberal

També el Perú va a les urnes en una primera volta de presidencials i legislatives

ARA
2 min
Indígenes votant en la segona volta de les eleccions presidencials a l'Equador, aquest 11 d'abril de 2021.

Els equatorians han anat a les urnes aquest diumenge amb estrictes mesures de seguretat pel covid-19 i una incertesa total respecte als resultats. En aquesta segona volta de les presidencials, en què s'escull el tiquet format per president i vicepresident, hi ha encara un 30% d'electorat indecís, que serà el que decantarà la balança. Els indígenes seran claus, de fet, ja que van perdre el seu candidat, Yaku Pérez, eliminat en la primera volta del 7 de febrer passat. Per substituir el president Lenin Moreno, aquest diumenge hauran de decidir entre l'esquerra d'Andrés Arauz, delfí de l'expresident Rafael Correa (que va governar el país entre el 2007 i el 2017) i que va quedar primer en la primera volta, o el neoliberalisme conservador representat pel banquer Guillermo Lasso.

Més de 13 milions d'equatorians estan cridats a votar de manera obligatòria, amb multes de 40 dòlars (34 euros) per als que no ho facin. Només els que poden acreditar un positiu de covid-19 podran lliurar-se de dipositar el seu vot. Fins a 294 observadors internacionals vigilaran la cita electoral presencialment. Entre els 18 i els 65 anys el vot a l'Equador és obligatori, mentre que és voluntari entre els 16 i els 18 anys i per als més grans de 65. A més, hi ha 410.000 equatorians que voten des de l'exterior.

El recompte d'aquest diumenge, després que tanquin els col·legis electorals a les 17 hores (hora local), s'espera que sigui més ràpid que el de la primera volta, ja que el 7 de febrer passat se celebraven també eleccions legislatives. Aquest cop només es diposita una papereta. Tot i així, la legislació preveu un termini de fins a deu dies per proclamar els resultats oficials.

Eleccions en primera volta al Perú

I mentre a l'Equador es decideix finalment la presidència, a l'estat veí del Perú se celebren també aquest diumenge eleccions presidencials i legislatives en la seva primera volta. Els més de 25 milions de peruans cridats a les urnes també han de votar de manera obligatòria, amb multes de fins a 24 dòlars (20 euros) com a màxim en funció del lloc de residència. En aquest cas, la segona volta es dona totalment per segura, ja que les enquestes donen un empat entre els cinc candidats a la presidència i cap d'ells supera el 12% d'intenció de vot, sense que estigui clar ni quins seran els dos que passaran a la segona volta. L'incertesa és total en aquest cas, malgrat que destaquen els noms de la conservadora Keiko Fujimori, filla de l'expresident Alberto Fujimori, i el sindicalista Pedro Castillo. En aquestes eleccions peruanes s'escull el president, així com més de 130 legisladors i cinc representants per al Parlament andí.

stats