França
Internacional 15/04/2021

L'Assemblea Nacional aprova la polèmica llei de seguretat de Macron

El punt més controvertit de la norma va ser eliminat durant la tramitació al Senat

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Protesta contra el projecte de llei de seguretat global a la ciutat francesa de Nantes, aquest dimarts

BarcelonaL'Assemblea Nacional francesa ha aprovat aquest dijous la controvertida llei de seguretat impulsada pel govern d'Emmanuel Macron que va generar fortes protestes per part de periodistes i organitzacions de drets humans i que va omplir de manifestants els carrers el novembre del 2020. Tot i que el punt més polèmic s’ha eliminat, el Partit Socialista ja ha avisat que portarà la llei al Consell Constitucional. 

La part més polèmica del text era l'article 24, que penalitzava la difusió d'imatges de les forces de seguretat. Segons els seus detractors, atemptava contra la llibertat d'expressió i pretenia "establir eines de vigilància massiva". En el redactat original, l'article preveia sancionar amb un any de presó i una multa de 45.000 euros "el fet de difondre, per qualsevol mitjà i en qualsevol suport, i amb l'objectiu d'atemptar contra la seva integritat física o psíquica, la imatge del rostre o de qualsevol altre element d'identificació d'un agent de la Policia Nacional o de la Gendarmeria Nacional, excepte el seu número d'identificació quan actuï en el marc d'una operació policial". El ministre de l'Interior va defensar la llei: "El nostre deure és protegir els policies i els gendarmes, sovint a mercè de les xarxes socials". Però sindicats, partits d'esquerres, ONGs i periodistes consideraven que aprovar aquest text implicava una vulneració dels seus drets; de fet, el qualificaven de "lliberticida" i asseguraven que implicava impunitat policial.

Davant de les dures crítiques que va rebre aquest article, l’executiu es va comprometre a fer-ne una una “reescriptura completa” durant la tramitació de la llei al Senat. Efectivament, després de passar per la cambra alta, l’article 24 sanciona amb cinc anys de presó qualsevol “incitació a la identificació” d’un agent d’un cos de seguretat que tingui “el propòsit de convertir-lo en objectiu d’un atemptat contra la seva integritat física o psíquica”. Aquest canvi ha sigut validat a la cambra baixa per 75 vots a favor i 33 en contra. 

Tot i el malestar que ha provocat la norma des que el govern la va presentar, la votació d'aquest dijous no ha generat tantes reaccions com els anteriors debats legislatius. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ha declarat que la llei suposa “un avenç inèdit en el reforç del continu de seguretat” de França.

stats