L'Assemblea General de l'ONU vota de manera aclaparadora per condemnar la invasió russa a Ucraïna

Demostració de l'aïllament internacional de Rússia, que només rep el suport de quatre països i que veu com la Xina s'absté

3 min
Una imatge de l'Assemblea General de les Nacions Unides aquest dimecres.

WashingtonL'aïllament internacional de Rússia en el context de l'agressió a Ucraïna ha quedat palès en la votació d'aquest dimecres al ple de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Es posava a votació una resolució de condemna enèrgica a la invasió russa on s'exigia la fi de les hostilitats i la retirada de tropes de territori ucraïnès. I Moscou ha quedat totalment sol, només acompanyat d'un grupuscle mínim de quatre països (Eritrea, Síria, Corea del Nord i Bielorússia).

De manera aclaparadora, la comunitat mundial s'ha unit al voltant de la posició encapçalada pels Estats Units, Europa i la mateixa Ucraïna: 141 països (dels 181 que han participat en la votació) han donat suport a un text de repulsa a les accions russes. Setze punts on, entre altres, es denuncia "en els termes més enèrgics" l'agressió russa a Ucraïna, que viola la Carta de les Nacions Unides; s'exhorta a posar fi a la violència i les amenaces, i a una "retirada immediata, completa i sense condicions de totes les tropes militars (russes) del territori d'Ucraïna"; i es lamenten i condemnen "totes les violacions del dret internacional humanitari i les violacions i abusos dels drets humans". Un text que, en els últims dies i fins i tot hores, ha rebut esmenes i alguns canvis de redacció per rebaixar-ne la duresa i, així, poder aplegar més països en la causa contra el Kremlin.

L'ambaixador rus a l'ONU, Vasili Nebenzia, en la seva petició pel no ha criticat durament la "pressió sense precedents que els nostres socis occidentals estan exercint sobre una gran quantitat de països" perquè la resolució tirés endavant amb el màxim suport, i així deixar en xifres mínimes els membres de l'ONU aliats amb Rússia. "De fet, no podem dir que és pressió –s'ha corregit Nebenzia–, són amenaces obertes i cíniques. I ho sabem".

Des dels Estats Units, Europa i Ucraïna fa dies que no amaguen la voluntat de deixar en evidència Rússia com un pària de la comunitat internacional, i la votació a l'Assemblea General, convocada de manera extraordinària aquesta setmana (només s'havia fet una convocatòria així una desena de vegades en la història), ha servit per demostrar-ho.

"Silencieu les armes, ara"

Per al secretari general de les Nacions Unides, el portuguès António Guterres, el missatge que envia l'Assemblea General de l'organització és "alt i clar": "Poseu fi a les hostilitats a Ucraïna, ara. Silencieu les armes, ara. Obriu la porta al diàleg i la diplomàcia, ara". "S'ha de respectar la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna, d'acord amb la Carta de les Nacions Unides", ha afegit. Un document fundacional de l'ONU que, en un gest simbòlic, l'ambaixador ucraïnès a l'organisme, Serguei Kislistsa, ha demanat als qui donen suport al seu país que tornessin a signar. "És molt fàcil signar la carta de l'ONU en temps de pau, però és el nostre deure confirmar-la i implementar-la en temps de guerra", ha argumentat. Per a Kislista, la resolució aprovada és "un bloc per construir el mur" que aturarà l'ofensiva russa, necessari per fer front a un "mal que mai s'aturarà i que sempre vol més i més espai".

Moltes mirades estaven posades en la Xina, que en aquesta crisi fa malabarismes per no posicionar-se clarament amb cap bàndol mentre i mantenir una implícita aliança amb Rússia. Tal com ha fet en les últimes setmanes, en totes les votacions que s'han produït al Consell de Seguretat de les Nacions Unides els xinesos han optat per l'abstenció. Entre els 35 països que també han optat per l'ambivalència cal destacar l'Índia, l'Iran i Cuba. El text, no obstant això, com qualsevol resolució, no té cap poder polític ni és vinculant.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït a Twitter l'aprovació, "amb una majoria de vots sense precedents, de la contundent resolució perquè Rússia aturi immediatament l'atac traïdor a Ucraïna". Segons Zelenski, els estats que han votat a favor "han escollit el costat correcte de la història".

stats