Pròxim Orient
Internacional 04/09/2022

L'arqueologia, una arma de conquesta a Terra Santa

A ciutats com Jerusalem o Hebron, Israel utilitza els jaciments per justificar la possessió sobre la terra, expulsar-ne veïns i ocupar més territori

3 min
Un en palestí carrega un jerro de ceràmica en un taller d'Hebron

JerusalemA Israel i Palestina les pedres i les ruïnes són armes tan poderoses com les bombes i les metralladores. La història i l'arqueologia no són només àrees del saber: són proves i arguments per legitimar la possessió sobre la terra. I tant palestins com israelians, però especialment els segons, ho saben. L'estat jueu ha usat repetidament jaciments i troballes arqueològiques per expulsar palestins de casa seva, per demostrar la presència primigènia dels jueus a la terra promesa i per esborrar-ne el passat àrab, com adverteixen les organitzacions de defensa dels drets humans.

Aquesta és una pràctica que es dona arreu d'Israel, però especialment a Jerusalem Est i a la resta dels territoris ocupats. Al barri àrab de Silwan la fundació nacionalista i colonial Elad busca les restes del palau del rei David a prop de la Ciutat Antiga de Jerusalem, amb el suport del govern. I a Hebron, a Cisjordània, el jaciment cananeu, israelita i edomita de Tel Rumeida s'utilitza per legitimar la presència de les colònies il·legals jueves a la ciutat, que pertany a Palestina. Els àrabs també han estat acusats d'ocultar troballes jueves, tot i que ho han fet en menor mesura per la manca de control sobre el territori. 

L'ONG israeliana Emek Shaveh ha documentat desenes de casos arreu del país, la gran majoria perpetrats per Israel. L'objectiu de l'organització és promoure l'arqueologia com a pont entre cultures, treballar amb la comunitat arqueològica per establir millors pràctiques, i denunciar i combatre l'ús de jaciments i monuments com a "eina per a la batalla política, per promoure polítiques discriminatòries o per ocupar terres", en paraules del seu director, Alon Arad. "Creiem que l'arqueologia pertany a tothom i no hauria d'estar dominada per una comunitat", afirma.

Arad lamenta que alguns arqueòlegs han subordinat la ciència a la narrativa nacional i explica que, en el cas de la Ciutat de David, on no s'ha trobat encara cap vincle concloent amb el rei bíblic, aquest objectiu ha inclòs l'expulsió de veïns àrabs, la construcció de cases per als colons, l'apropiació de l'últim espai obert del barri –un pàrquing on es feia un mercat– i el reforç de la idea que Jerusalem és una ciutat únicament jueva. "Estan intentant crear una situació en la qual els components no jueus de la Ciutat Antiga siguin considerats estranys al lloc", afirma.

L'arqueòleg diu que les excavacions a la Ciutat de David obvien, i fins i tot amaguen, qualsevol troballa no jueva, sigui romana, àrab, croada o otomana, i que als turistes només se'ls mostra una part de la història. Aquesta narrativa, diu Arad, s'assoleix amb la museïtzació de l'espai i amb el disseny dels itineraris, que inclouen túnels sota terra i, aviat, un telefèric. "Hi ha una sola història, la jueva. No veus cases, no veus gent, no sents el muetzí, no sents àrab... T'ofereixen una manera pura d'experimentar el lloc, amb una història controlada i parcial", es queixa.

Ocupant Palestina a cop de jaciment

A Cisjordània, la conquesta pam a pam utilitzant l'arqueologia és encara més evident. Si a la Jerusalem actual és difícil veure la frontera entre el territori palestí i l'israelià, en llocs com Hebron l'ocupació és més clara. La ciutat és l'única població palestina amb assentaments jueus al seu interior, i totes les colònies, considerades il·legals per la comunitat internacional, es legitimen amb arguments arqueològics i religiosos. És el cas del jaciment de Tel Rumeida, on, segons els colons, hi van viure jueus i hi ha un vincle bíblic, ja que a prop estan enterrats, segons la tradició, Abraham, Sara i Isaac.

"Els colons israelians estan utilitzant els llocs històrics per justificar l'ocupació i la confiscació de terres", denuncia l'activista palestí Issa Amro. "Tel Rumeida és un terreny privat palestí i Israel l'està intentant confiscar usant l'exèrcit, la violència dels colons i les excavacions, aprovades pel govern israelià". Amb l'excusa del jaciment, es queixa Amro, els colons han construït un edifici d'apartaments per a jueus i l'exèrcit ha bloquejat l'accés a la zona als palestins argumentant que han de protegir els colons enmig d'un barri àrab. "Més excavacions i més turisme signifiquen més violència colonial, més restriccions militars i més extirpació de la identitat palestina", afirma.

stats