Cap a un nou ordre global?

L’Argentina, l’Aràbia Saudita, Egipte, Etiòpia, els Emirats Àrabs Units i l'Iran formaran part del grup d'economies emergents

El grup pretén tenir més pes a les institucions internacionals d'aquesta manera

ARA
2 min
Els presidents del Brasil, la Xina, Sud-àfrica i l'Índia, i el ministre d'Afers Exteriors rus, a la cimera dels BRICS a Johannesburg.

BarcelonaL’Argentina, l’Aràbia Saudita, Egipte, Etiòpia, els Emirats Àrabs Units i l'Iran entraran a formar part del grup d'economies emergents Brics (el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica) a partir de l'1 de gener, segons ha informat en una roda de premsa el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, amfitrió de la cimera que se celebra aquests dies a Johannesburg. Una quarantena de països havien manifestat el seu desig d'ingressar-hi, però la majoria s'han quedat fora, com Bolívia, Cuba, Hondures i Veneçuela.

La Xina s'havia mostrat molt a favor de l'ampliació del grup, amb l'objectiu que tingui més pes a les institucions internacionals, fins ara dominades pels Estats Units i Europa.

Alguns dels països que han obtingut el vistiplau per formar part del grup d'economies emergents s'han mostrat molt satisfets. L'Iran ho qualifica de "moment històric" i Mohammad Jamshidi, el cap adjunt del gabinet del president, ha escrit a Twitter: "Una victòria estratègica per a la política exterior de l'Iran". El primer ministre etíop, Abiy Ahmed, ho ha definit com "Un gran moment per a Etiòpia, que està a punt per cooperar amb tots en pro d'un ordre global pròsper i inclusiu", mentre que el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, ha afirmat que espera que això serveixi per “elevar la veu del sud global”. El president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed, ha assegurat que treballaran per a "tots els països i pobles del món".

El president rus, Vladímir Putin, que havia de participar en la cimera de Johannesburg però que finalment va decidir no anar-hi per por de ser detingut arran de l'ordre d'arrest emesa pel Tribunal Penal Internacional per presumptes crims de guerra, ha intervingut aquest dijous a través de videoconferència i ha felicitat els nous membres dels Brics. Ha destacat que un dels temes importants per al grup d'economies emergents és adoptar un mitjà de pagament únic per a les transaccions entre els membres del club.

De moment, els Brics ja tenen un banc propi, el New Development Bank (NDB), que van crear el 2013 i que té previst començar a concedir préstecs en monedes sud-africanes i brasileres com a part d'un pla per reduir la dependència del dòlar i per promoure un sistema financer internacional més multipolar”, en paraules de la presidenta de la institució, Dilma Rousseff.

El Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina van crear el 2006 el grup Bric, al qual es va unir Sud-àfrica el 2010 afegint a l'acrònim la lletra essa. El bloc representa més del 42% de la població mundial i el 30% del territori del planeta, així com el 23% del producte interior brut i el 18% del comerç mundial.

stats