Austràlia

L'apunyalament d'un capellà a Sydney durant una missa desencadena una protesta multitudinària

L'incident arriba dos dies després d'un altre atac amb arma blanca en un centre comercial de la ciutat on van morir set persones

Pau Lizana Manuel
2 min
El moment de l'atac a l'església assíria del Bon Pastor, a Wakeley, Sydney

BarcelonaSydney ha patit aquest dilluns el segon episodi de violència en només dos dies. Un home ha apunyalat un capellà i tres dels seus seguidors a l'església assíria del Bon Pastor, de confessió ortodoxa, al districte de Wakeley, al sud-est de la ciutat australiana. L'incident, que la policia investiga com un "acte terrorista", arriba dos dies després d'un altre atac amb arma blanca en un centre comercial de la ciutat, on l'autor va matar sis persones i va ferir-ne vuit més abans de ser abatut a trets per la policia.

El capellà ortodox atacat, Mar Mari Emmanuel, que va saltar a la fama durant la pandèmia per les seves proclames contra el confinament i les vacunes, estava celebrant una missa quan un home s'ha acostat a l'altar i ha llençat ganivetades contra el sacerdot. Tot seguit, els assistents de l'església s'han abalançat sobre l'agressor per aturar-lo.

A més d'Emmanuel, tres persones han resultat ferides, dues de les quals han estat traslladades a l'hospital. No es tem, però, per la vida de cap dels ferits. La policia ha detingut el presumpte autor que, segons expliquen en un comunicat, està col·laborant en la investigació dels fets.

El moment en què els assistents s'abalancen sobre l'agressor.

La notícia de l'apunyalament, que s'ha pogut veure en l'emissió en directe que es feia de la missa, s'ha escampat ràpidament entre els seguidors del sacerdot, que no han trigat a concentrar-se davant l'església en senyal de rebuig a l'atac. Centenars de persones, segons diversos mitjans locals, han protestat davant del temple i han destrossat dos cotxes de la policia. Poc després, les forces antiavalots han dispersat la multitud. La policia ha informat de la detenció d'un noi de quinze anys durant les protestes que ha estat traslladat dins de l'església "per la seva pròpia seguretat".

Chris Minns, el primer ministre de Nova Gal·les del Sud, l'estat australià on es troba Sydney, ha qualificat els fets de "pertorbadors" i ha cridat la comunitat a "mantenir la calma" i a atendre les indicacions de la policia i els serveis d'emergència. També s'ha reunit amb líders religiosos de la ciutat per enviar una "condemna unànime a la violència en qualsevol de les seves formes".

Sobre la qualificació d'acte terrorista, la comissària de Policia de l'estat australià de Nova Gal·les del Sud, Karen Webb, ha dit: "Creiem que hi ha elements que satisfan [aquesta declaració] en termes de [un acte] extremista de motivació religiosa". L'atac arriba només dos dies després de la mort de set persones en un altre atac amb arma blanca en un centre comercial al barri de Bondi Junction, també a Sydney, tot i que la policia va descartar llavors que l'home actués sota una motivació terrorista.

L'autor en aquest cas va ser Joel Cauchi, un home de 40 anys amb problemes de salut mental, segons la policia, i que va ferir vuit persones abans de ser abatut per l'agent Amy Scott. Entre les víctimes mortals hi ha Ashlee Good, de 38 anys. Cauchi també va ferir la filla de Good, de nou mesos, que ha sigut operada amb èxit i que, segons un comunicat de la família, "ara està bé".

stats