Estats Units

La rebel·lió trumpista destitueix per primera vegada en la història el president de la cambra baixa

McCarthy és destituït amb el vot dels demòcrates i vuit republicans

4 min
McCarthy s'enfronta a crides per dimitir del seu propi partit

WashingtonEl republicà Kevin McCarthy s'ha convertit aquest dimarts en el primer president de la Cambra de Representants dels Estats Units a ser destituït del càrrec per la rebel·lió interna del seu partit. Liderats pel congressista Matt Gaetz, una vintena de membres de l'ala ultraconservadora dels republicans (Freedom Caucus) ha impulsat una moció per destituir el seu propi portaveu, que s'ha saldat amb 216 vots favorables i 210 en contra (inclosos 8 del seu propi partit). McCarthy era la tercera autoritat en la cadena de comandament dels Estats Units, però ara el seu seient ha quedat vacant.

La posició de feblesa de McCarthy va quedar manifesta durant la votació de pressupostos de dissabte passat, quan va allargar la mà a la bancada demòcrata per tirar endavant una pròrroga de 45 dies per evitar el tancament imminent de l'administració. La votació d'aquest dimarts ha signat la seva sentència de mort. "Si se'm destitueix perquè he actuat per garantir que les tropes i els agents fronterers continuïn rebent el seu sou, serà una lluita que haurà valgut la pena", ha dit McCarthy, amb el seu habitual discurs heroic, hores abans de rebre el rebuig majoritari del Congrés.

Fa deu mesos que el desgovern està instal·lat a la cambra baixa, des que les eleccions legislatives van deixar una ajustada majoria republicana, sustentada per l'ala dura del partit. Des del mateix dia del seu nomenament, que va requerir 15 votacions, McCarthy va entendre que el seu càrrec estaria tota la legislatura exposat al boicot de l'extrema dreta. Una de les concessions que va fer aleshores va ser possibilitar que un sol congressista pogués forçar en qualsevol moment una votació per cessar-lo, cosa que li ha acabat costant el càrrec aquest dimarts.

El dia que McCarthy es va quedar sol

Quan els EUA s'encaminaven cap a un nou tancament de govern, després de setmanes de negociacions fallides sobre els pressupostos, McCarthy es va servir dels vots dels demòcrates per aprovar una pròrroga i guanyar temps en les negociacions, cosa que va caure molt malament entre el sector ultra del seu partit, que reclama retallades massives de la despesa de la majoria d'agències federals i programes socials.

Aquest dimarts, el congressista de Florida Matt Gaetz alertava d'un suposat "pacte secret sobre Ucraïna" entre McCarthy i els demòcrates, que hauria servit per desbloquejar la votació de pressupostos. L'augment del suport militar a Ucraïna havia estat una de les línies vermelles dels demòcrates en les negociacions, però finalment no va quedar inclosa en la pròrroga aprovada dissabte.

L'argument dels demòcrates és que el pes polític d'avantposar l'ajuda a Ucraïna a mantenir el finançament del govern era massa gran. Però Gaetz té una altra opinió: "Quins compromisos li va oferir a Biden per continuar amb el seu pla de despesa?", es preguntava aquest dilluns, i afegia: "Cada vegada està més clar per a qui treballa el president de la Cambra".

Els demòcrates no salven l'speaker

Davant la rebel·lió interna, “l'única manera que Kevin McCarthy sigui president [de la Cambra] és que els demòcrates el rescatin”, va dir Gaetz. Una opció que McCarthy va rebutjar des del primer moment, tenint en compte la seva feble posició, igual que els demòcrates, als antípodes ideològics de l'speaker. "De cap manera votarem perquè es quedi McCarthy", va assegurar la congressista demòcrata Pramila Jayapal. "Ningú confia en ell, per què haurien de fer-ho?", va dir.

El president de la cambra baixa va iniciar el mes passat una investigació al Congrés com a pas previ a obrir en un futur un procés d'impeachment (judici polític) contra Biden per la seva suposada implicació en els negocis del seu fill Hunter. Ho va fer en una clara concessió a l'ala dura del seu partit, i canviant de parer, ja que sempre s'havia oposat a iniciar un impeachment sense proves concloents.

Veient aquests antecedents, minuts abans de la moció, el líder de la minoria demòcrata, Hakeem Jeffries, va deixar clar el sentit del vot del seu partit: "Considerant la seva falta de voluntat per trencar amb l'extremisme MAGA (del lema trumpista Make America great again) d'una manera autèntica, el lideratge demòcrata de la Cambra votarà sí a la moció".

També es va pronunciar la predecessora de McCarthy en el càrrec, Nancy Pelosi: "El president de la Cambra és triat pel partit majoritari. En aquest Congrés, és responsabilitat dels republicans elegir el president del ple. No hi ha cap justificació per apartar-se d'aquesta tradició", va publicar a X (antic Twitter).

Si no és McCarthy, aleshores qui?

L'última vegada que un president de la Cambra de Representants va patir una rebel·lió interna d'aquest tipus va ser el 1910. En aquella ocasió, la moció al líder republicà Joseph G. Cannon no va ser fructífera, a diferència d'aquest dimarts, però va aplanar el terreny perquè els demòcrates recuperessin la majoria.

Quan McCarthy va ser escollit, va elaborar una llista secreta de congressistes que podrien assumir les seves funcions en el cas de plegar o ser destituït del càrrec. La persona triada tindrà l'autoritat de speaker fins que la Cambra de Representants en triï una altra. Un dels noms que ja sonen en els passadissos del Congrés és el de Steve Scalise, número dos de la bancada republicana i rival declarat de McCarthy.

stats