Kosovo prohibeix produir criptomonedes per fer front a la crisi energètica

El país ha hagut d'imposar talls d'electricitat i diu que l'energia necessària per produir aquestes monedes és insostenible

ARA
2 min
Hi ha prop de 10.000 criptomonedes actualment, però bitcoin és la més coneguda.

BarcelonaEl govern de Kosovo ha prohibit la producció de criptomonedes en el seu territori com a mesura per frenar el consum d'electricitat. El motiu, que el país viu la pitjor crisi energètica de l'última dècada, que ha portat les autoritats del país a imposar talls d'electricitat de dues hores diàries des de fa dues setmanes.

Les criptomonedes són una eina financera que requereix un alt consum d'energia per crear-se. És per això que s'ha pres aquesta decisió amb assessorament d'experts. La portaveu del govern va anunciar que les autoritats identificaran les localitats on se sospita que hi ha producció d'aquesta moneda per vigilar-les.

A causa dels baixos preus de l'energia a Kosovo i l'altíssima desocupació, del 26%, molts joves han torbat en les criptomonedes una sortida viable per guanyar diners.

Després de diverses avaries en les obsoletes centrals elèctriques kosovars i a causa dels alts preus de la importació d'energia des de l'exterior les autoritats van imposar talls de subministrament, però no van ser suficients. A finals de desembre, Kosovo va declarar la situació d'emergència energètica durant 60 dies, prorrogables a 30 més, davant la crisi d'electricitat més greu viscuda en deu anys. Falta d'energia i inestabilitat del sistema de producció i distribució. A més de l'augment dels preus al mercat global i les avaries, s'ha produït un augment del consum per les baixes temperatures, ja que part de la població fa servir calefaccions elèctriques a l'hivern.

En el cas de Kosovo, s'hi ha sumat una fallida en una de les plantes de carbó que abastia la xarxa elèctrica del país, cosa que ha obligat a elevar la importació de combustible a un cost molt alt per al govern.

Segons unes avaluacions conduïdes el desembre passat, unes 10.000 persones o operadors a Kosovo treballen amb criptomonedes, encara que no hi ha números precisos ni dades sobre el valor de les transaccions. L'ús de les divises digitals també ha anat augmentant al nord de Kosovo, majoritàriament poblada per serbis que no reconeixen l'estat kosovar i es neguen a pagar l'electricitat.

stats