Internacional 30/06/2021

Kim Jong-un reconeix una "greu crisi" a Corea del Nord provocada per la pandèmia

Per primera vegada, el líder nord-coreà ha reconegut complicacions amb conseqüències per al partit governant

Mar Bermúdez i Jiménesz
3 min
El líder nordcoreà Kim Jong-Un en el segon Comitè Central

BarcelonaEl líder nord-coreà Kim Jong-un ha reconegut, per primera vegada, que el país ha patit una "greu crisi" per errors en la implementació de mesures contra la pandèmia, fins al punt de posar en risc la seguretat dels seus habitants.

Kim Jong-un va convocar una reunió del politburó del Partit dels Treballadors de Corea (Comitè Central) per abordar la negligència d'alguns executius del partit a l'hora d'aplicar mesures per combatre la pandèmia. "Ha esmentat que els alts funcionaris encarregats d'assumptes estatals importants van descuidar l'aplicació de les decisions [preses pel] partit i, per tant, van desfermar la creació d'una gran crisi contra la seguretat de l'estat i la de la gent, que ha tingut greus conseqüències", ha informat també l'agència KCNA.

Diversos membres del politburó, secretaris del Comitè Central i funcionaris de diversos organismes estatals han sigut reemplaçats en la reunió. KCNA, però, no especifica si aquests moviments estan relacionats amb la mala gestió de la pandèmia. Tot i això, les dures declaracions de Kim Jong-un ho fan pensar: "L'abandonament de funcions de funcionaris mandrosos ha traït la confiança i les expectatives dels membres del partit del poble", hauria dit.

Quan se li han preguntat per les declaracions de Kim Jong-un, el viceministre de Relacions Exteriors de Corea del Sud, Choi Jong-kun, ha dit que els funcionaris de Seül eren conscients de les informacions que havien arribat, però no tenien res a afegir. "Durant aquesta època de pandèmia hem expressat públicament la nostra voluntat d'ajudar Corea del Nord, [proveint] des de proves PCR fins a tot el que es puguin imaginar", ha dit en conferència de premsa.

Protegir el prestigi

En l'última reunió del politburó, fa unes setmanes, el líder nord-coreà ja havia advertit els funcionaris que fossin més "egoistes" i es mantinguessin fidels a la seva ideologia. Però la fermesa amb què s'ha expressat contra els que considera culpables aquesta vegada podria ser un senyal de canvis. "Tots els mandataris han de tenir sempre present que el prestigi i la imatge del nostre partit es reflecteixen en el seu estil de treball i característiques morals", deia Kim Jong-un.

Corea del Nord no ha confirmat oficialment cap cas de coronavirus, una posició molt criticada des de la veïna Corea del Sud i els Estats Units. Però el país és impenetrable i ha imposat estrictes mesures per protegir-se del virus, incloses el tancament de fronteres i la limitació dels viatges nacionals. Oficialment només ha dut a terme 30.000 proves de detecció en una població de 28 milions de persones.

El règim ha tractat la protecció de la seva gent contra el coronavirus com una qüestió de supervivència nacional, ha dit Kee B. Park, de la Harvard Medical School, que ha treballat en projectes d'assistència sanitària al país. "L'objectiu principal de l'estratègia de Corea del Nord és evitar que el virus arribi, alhora que reforça les seves capacitats de tractament i adquireix vacunes", ha dit. L'enfocament integrat de tots els governs de Corea del Nord i la celebració reiterada de reunions públiques a gran escala suggereixen que es podria haver evitat qualsevol brot important, ha dit Park.

L'any passat, Corea del Nord va informar que havia declarat l'estat d'emergència i va tancar la ciutat fronterera de Kaesong després que una persona que va abandonar Corea del Sud fa tres anys hi tornés amb el que els mitjans estatals deien que eren símptomes de covid-19. L'Organització Mundial de la Salut va dictaminar que els resultats de les proves de coronavirus de Corea del Nord no havien sigut concloents.

stats