Corea
Internacional 29/05/2024

Kim Jong-un envia globus plens de deixalles (i excrements) a Corea del Sud

El règim nord-coreà envia globus plens de deixalles cap als seus veïns del sud

ARA
2 min
Un dels globus amb deixalles que Corea del Nord ha enviat cap a Corea del Sud

BarcelonaAlguns veïns de Corea del Sud han estat rebent aquesta setmana "regals" dels seus veïns del nord. En concret, Corea del Nord ha enviat cap aquest país més de 260 globus amb bosses de deixalles. És la resposta de Pyongyang a diferents campanyes d'organitzacions sud-coreanes que envien cap a Corea del Nord globus i ampolles amb propaganda contra el règim de Kim Jong-un, menjar, diners, medicines i discs durs amb música K-pop.

Els globus amb brossa han arribat a vuit de les nou províncies sud-coreanes. "Aviat hi haurà escampades muntanyes de paper higiènic i brutícia arreu de Corea del Sud i veuran com és de difícil netejar-ho", va dir el viceministre de Defensa nord-coreà, Kim Kang-il, als mitjans estatals aquest diumenge.

Dimarts a la nit l'exèrcit sud-coreà va demanar als ciutadans de les regions frontereres que evitessin les "activitats a l'exterior" i que informessin immediatament les forces armades si es topaven amb un "objecte desconegut". Segons el New York Times, el missatge que s'enviava directament al mòbil dels ciutadans va causar certa confusió, especialment per la traducció automàtica a l'anglès de l'avís que, en lloc d'informar sobre els globus amb brossa, advertia d'un possible "atac aeri".

El contingut d'una de les bosses que Corea del Nord ha enviat cap a Corea del Sud

Els "regals sincers" de Corea del Nord per als sud-coreans, en paraules de la influent germana de Kim Jong-un, Kim Yo-jong, inclouen compost, paper de vàter i piles, entre altres deixalles. L'agència de notícies sud-coreanes Yonhap també ha informat que alguns dels globus "portaven el que semblen ser excrements a jutjar pel seu color i la seva olor".

L'exèrcit sud-coreà ha afirmat en un comunicat que "actes com aquest són una clara violació del dret internacional i una amenaça a la seguretat del seu poble". "Exigim a Corea del Nord que aturi aquesta bruta operació antihumanitària", han afirmat. El govern sud-coreà, per la seva banda, ha qualificat l'enviament de globus d'una "prova" per veure com reaccionava el país. "Volien comprovar quin paper juguen la guerra psicològica i les amenaces de baixa escala al nostre país", ha declarat un oficial del govern als mitjans.

Els intercanvis de globus han estat una estratègia constant de propaganda des de la Guerra de Corea als anys 50. Les dues potències van decidir en una cimera l'any 2000 que rebaixarien la propaganda i van reafirmar l'acord en la trobada que l'expresident sud-coreà Moon Jae-in va mantenir amb Kim Jong-un el 2018. Des d'aquest moment, van ser els desertors nord-coreans els que van continuar enviant propagandes i altres objectes cap a Pyongyang. El 2021 el govern de Corea del Sud va aprovar una llei que il·legalitzava aquests enviaments, però el Tribunal Constitucional de l'estat asiàtic va tombar la llei l'any passat.

stats