L'atac rus a Ucraïna
Internacional 05/07/2023

Kíiv i Moscou atien els fantasmes d'un atac a la central nuclear de Zaporíjia

Zelenski assegura que Rússia ha col·locat explosius al sostre de la planta

4 min
Un soldat rus a la planta nuclear de Zaporíjia.

Barcelona"Tenim informació de la nostra intel·ligència del fet que l'exèrcit rus ha col·locat objectes semblants a explosius al sostre de diverses unitats elèctriques de la central nuclear de Zaporíjia". Aquesta acusació directa és l'última que ha fet el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que fa dies que insisteix en el risc d'un potencial sabotatge en aquesta planta nuclear, la més gran d'Europa. I, com és habitual, el Kremlin fa acusacions semblants en l'altra direcció. En les últimes hores, la retòrica de totes dues bandes s'ha intensificat, així com les pors que un atac intencionat o un accident puguin arribar a provocar una catàstrofe.

Les acusacions encreuades entre Rússia i Ucraïna no són res nou. Ara, però, Kíiv recorre a l'atac a la presa de Nova Kakhovka, a la regió de Kherson, per esgrimir que Moscou ha demostrat de què és capaç. "Potser volen simular un atac a la planta. Potser tenen algun altre escenari. Però en qualsevol cas, el món veu que l'única font de perill a la planta de Zaporíjia és Rússia. Per desgràcia, no hi va haver una resposta oportuna i a gran escala a l'atac terrorista a la planta hidroelèctrica de Kakhovka, i això pot incitar el Kremlin a cometre un nou mal", ha argumentat Zelenski en l'últim vídeo que ha difós a les xarxes socials.

Dissabte Zelenski ja va fer una crida als líders mundials per evitar un desastre a la central nuclear. "Hi ha un risc seriós, perquè Rússia tècnicament està a punt per provocar una explosió local a la central, cosa que podria resultar en una fuita [de radiació]", va dir Zelenski a la roda de premsa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va estrenar la presidència de torn del Consell de la UE a Kíiv. I ahir dimarts també va parlar amb el president francès, Emmanuel Macron, sobre les "provocacions perilloses" del Kremlin.

Zelenski intenta atiar la por a un desastre nuclear per mobilitzar els líders mundials contra Rússia. Moscou, però, també ha aixecat la veu d'alarma i ha assegurat que és Ucraïna qui està preparant un atac a la planta de Zaporíjia. "La situació és tensa, perquè hi ha una gran amenaça de sabotatge per part del règim de Kíiv, i això podria tenir conseqüències catastròfiques", ha afirmat aquest dimecres el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. La planta nuclear, situada a la ciutat d'Enerhodar, està controlada per les tropes russes des del principi de la invasió russa, una situació que Zelenski utilitza per argumentar que seria impossible que el seu exèrcit col·loqués explosius a les instal·lacions.

Però Renat Karchaa, consultor de Rosenergoatom, que opera la xarxa nuclear russa, va assegurar que Ucraïna planejava utilitzar drons o equips de precisió de llarg abast per llançar "munició amb residus nuclears transportats des d'una altra de les cinc centrals nuclears del país". En concret, va assegurar que l'atac estava previst per "la nit del 5 de juliol".

Sense indicis ni proves

Amb tot, cap de les dues parts ha presentat cap prova que doni fe de les acusacions encreuades. I, de moment, els experts de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) que són a Zaporíjia han afirmat que no han observat cap indici que s'hagin col·locat mines o explosius a la planta. Tot i això, han demanat "un accés addicional" per confirmar que no hi ha cap material perillós. En concret, han sol·licitat poder accedir al sostre dels reactors 3 i 4 i també a les sales de turbines i a algunes parts del sistema de refrigeració de la planta, segons han indicat en un comunicat. El director de l'organisme internacional, Rafael Grossi, ha dit en una roda de premsa des del Japó que cal mantenir-se "extremadament alerta" perquè molt a prop de la central s'estan produint combats intensos. "No ens podem relaxar", ha dit.

A la central nuclear hi ha un grup d'experts de l'AIEA des de l'estiu de l'any passat, quan les alarmes per un potencial accident es van accentuar, enmig d'una intensificació del foc d'artilleria al voltant de les instal·lacions. Els fantasmes d'un potencial desastre nuclear no s'han acabat d'esvair mai, però la contraofensiva ucraïnesa i l'atac a la presa de Nova Kakhovka els han revifat. La setmana passada, les poblacions més properes a la planta van començar exercicis d'evacuació en previsió d'un possible desastre, a causa d'un acte de sabotatge o d'un accident. I en els darrers dies les autoritats ucraïneses han denunciat que la situació és més greu que mai.

Hi podria haver una catàstrofe nuclear?

Malgrat els temors, diversos analistes han apuntat que és poc probable que hi pugui haver una catàstrofe com la de Txernòbil el 1986. "És poc probable que un sabotatge limitat de Rússia [...] pogués generar un incident radiològic massiu", afirma l'Institute for the Study of War (ISW) en el seu últim informe, en què argumenta que els reactors de la planta de Zaporíjia "es van construir per suportar danys considerables". L'exèrcit ucraïnès ha coincidit amb aquesta avaluació. "Encara que els suposats artefactes detonessin, els danys no perjudicarien el reactor", ha assenyalat en un comunicat a Telegram.

Mentre que els reactors són difícils de danyar, el petit estany de refrigeració sí que és vulnerable a una explosió, que podria provocar una fusió nuclear parcial comparable a l'accident de Three Mile Island del 1979 als Estats Units, segons han explicat extreballadors de la planta de Zaporíjia al diari britànic The Guardian. Oleksii Kovynyev, un exenginyer, ha afirmat que si es produís aquest escenari la major part de la radiació estaria continguda, però que si s'obrissin els canals de ventilació es podria alliberar radiació.

Xi Jinping va advertir personalment Putin contra l'ús d'armes nuclears

El diari Financial Times ha publicat aquest dimecres que el president xinès, Xi Jinping, va advertir personalment Vladimir Putin que no utilitzés armes nuclears a Ucraïna. Ho va fer durant la visita d'estat del president xinès a Moscou al març, segons fonts xineses i occidentals. Des d'aleshores, els funcionaris xinesos s'han atribuït en privat el mèrit d'haver convençut Putin de fer marxa enrere en les seves amenaces velades d'utilitzar una arma nuclear contra Ucraïna.

stats