Estats Units

Kevin McCarthy, el nom de moda als EUA (que enerva els trumpistes)

L'ala trumpista del partit el titlla d'establishment i el culpa dels mals resultats republicans a les eleccions de mig mandat

2 min
Una imatge de Kevin McCarthy, líder dels republicans a la Cambra de Representants.

WashingtonDesprés de gairebé dues dècades representant el seu districte de Califòrnia, el republicà Kevin McCarthy està a les portes d’aconseguir el seu gran somni: ocupar la presidència de la cambra baixa, el tercer càrrec més important dels EUA després del de president i vicepresident. Per assolir-ho, haurà d'acontentar l'ala més trumpista del Partit Republicà, que el culpa dels mals resultats en les eleccions de mig mandat.

Enmig d'una deriva ultradretana, és considerat un moderat entre els republicans, entre altres motius perquè ha buscat desmarcar-se de Donald Trump des de l'assalt al Capitoli. El 6 de gener del 2021, quan una turba de manifestants armats van penetrar a la seu legislativa, McCarthy va trucar a l'expresident per demanar-li que aturés els seus seguidors. Dos dies més tard va reconèixer la victòria de Joe Biden a les presidencials, i va afirmar que la conducta de Trump havia estat "atroç i totalment equivocada" a l'"incitar la gent" a atacar l'edifici. Molts republicans no li han perdonat mai el que consideren una traïció a la conspiració creada per l'expresident.

Tanmateix, l'oposició de l'ala més trumpista no el converteix en moderat. El seu conservadorisme li va permetre mantenir-se com a líder de la majoria republicana durant el mandat de Trump. Va ser un dels seus més ferms defensors i ara és un dels més crítics contra Biden. De fet, després de les presidencials del 2020, McCarthy va mantenir-se fidel a Trump i va defensar la seva teoria de frau electoral fins als fets de l'assalt al Capitoli.

Aquest últim any han canviat les coses, especialment arran dels mals resultats republicans a les eleccions legislatives. Ara és la diana dels trumpistes, que volen desfer-se de la seva figura. "Kevin McCarthy va ser creat, ascendit i mantingut per l'establishment", va dir el candidat del caucus ultradretà, Andy Biggs. La principal veu d'aquest sector, Scott Perry, afirmava dimarts que han treballat "per canviar l'statu quo", però sempre "hem sigut apartats o resistits per McCarthy".

Més de mitja vida en política

Als seus 57 anys, porta més de mitja vida dedicada a la política i, concretament, al Partit Republicà. "El que em va portar a formar part d'aquest partit va ser la idea de la llibertat individual. Ronald Reagan era president en aquella època, i em va captivar la idea que Amèrica podria tornar a ser forta", va dir a Fox News.

L'any 1987 va entrar al partit com a part de l'equip del congressista Bill Thomas. Ràpidament, va començar a destacar entre les joventuts: el 1995 es va convertir en el líder dels Joves Republicans de Califòrnia i el 1999 ja dirigia les joventuts a escala nacional. Tres anys més tard va ser escollit al Parlament de Califòrnia i el 2006 va arribar per primera vegada a la Cambra de Representants.

Des d'aleshores, ha estat reelegit en cada votació, fins a l'última al novembre, i ha anat escalant posicions fins a convertir-se en el líder republicà a la cambra baixa. Després de 30 anys en política, s'ha guanyat la fama de polític establishment, però també d'hàbil estrateg. "Ningú coneix millor que ell el joc intern" de la política, segons el seu antecessor, Paul Ryan: "Està jugant dins del partit per guanyar vots. Sap perfectament com fer-ho".

stats