Argentina

'El Jefe' Karina, la germana de Milei que governa l'Argentina des de l'ombra

La germana de Javier Milei és coneguda com el Jefe i és la impulsora de les destitucions del seu gabinet

3 min
El president de l'Argentina, Javier Milei, i la seva germana Karina Milei, al Congrés Nacional després de la cerimònia d'inauguració presidencial el 10 de desembre de 2023 a Buenos Aires, Argentina.

Buenos AiresDilluns d’aquesta setmana, a la nit argentina, l’oficina del president de l’Argentina anunciava en un comunicat a la xarxa social X –el seu canal habitual per fer anuncis– la dimissió del cap de gabinet de ministres de Javier Milei, Nicolás Posse. El substitueix qui fins ara havia exercit de ministre de l’Interior, Guillermo Francos, un advocat de 74 anys que en porta més de 40 en política i coneix millor que la majoria dels nouvinguts llibertaris el pa que s’hi dona. Francos ha sigut clau en la negociació amb "l’oposició dialoguista" per l’aprovació de la llei de bases a la Cambra de Diputats, l’ambiciosa macrollei de Milei que desmunta l’estat tal com l’Argentina l’havia conegut fins ara, i que encara ha d'aconseguir el vistiplau del Senat. Oficialment, el motiu per apartar Posse ha sigut una "diferència de criteris i expectatives", però als passadissos de la Casa Rosada s’apunta a la desconfiança d’una persona clau en el govern argentí: Karina Milei, secretària general de la Presidència i germana del president, a qui gairebé no se li coneix la veu.

El Jefe, com diu orgullosament a la seva germana Javier Milei, és la mà dreta i persona de màxima confiança del mandatari. Va ser, també, la seva cap de campanya en la carrera presidencial, durant la qual no es va separar del seu germà, tot i que ja s’havia convertit en la seva assessora principal quan Javier Milei va entrar en política el 2021. Llicenciada en relacions públiques, va créixer junt amb el seu germà a la casa familiar de Villa Devoto, una zona representativa de la classe mitjana portenya, i va estudiar al Col·legi Cardenal Copello, una institució cristiana d’alta reputació al barri. És sabut que els pares de Karina i Javier Milei, un conductor d’autobús i una mestressa de casa, maltractaven el seu fill gran: el pare, amb insults i abusos verbals, i la mare, amb l’omissió. Segons un article de la BBC, Karina Milei va ser la "protectora en la infància" del seu germà.

D'empresària a secretària de la Presidència

Fins ara l’activitat laboral de Karina Milei havia tingut lloc en el sector privat: va ser sòcia d’una empresa de pneumàtics, presidenta d’una empresa ramadera en què també van tenir càrrecs els seus pares i va presidir una companyia d’insecticides. Segons Juan Luis González, el biògraf no autoritzat de Javier Milei, autor del llibre El Loco. La vida desconocida de Javier Milei y su irrupción en la política argentina, Karina també havia tingut un negoci propi de pastissos per encàrrec. Al prendre possessió del càrrec el 10 de desembre passat, Javier Milei va modificar un decret que prohibia la designació de familiars a l’estat i va nomenar la seva germana secretària de la Presidència.

Amb el càrrec, a Karina Milei se li entrega un enorme poder de decisió a escala institucional i del partit: és ella qui està darrere de les destitucions d’alguns funcionaris del govern que han tingut lloc en els primers mesos de gestió. L’advocat Carlos Maslatón, que va militar per La Llibertat Avança i en va ser apartat per plantejar una crisi interna contra Javier Milei, va denunciar una "dictadura institucionalitzada" pels germans. En una entrevista a El País Uruguay, Maslatón declarava que Karina Milei "té un poder immens, gairebé més que el mateix Milei".

En la societat argentina està instal·lat el relat que Karina és l’autèntic "poder a l’ombra" del govern. Amb els ulls posats en les eleccions legislatives de l’any vinent, en què s’acabarà de definir la composició del parlament i en què La Llibertat Avança espera obtenir una majoria per millorar la seva governabilitat, Karina va encapçalar fa unes setmanes el llançament del partit a la ciutat de Buenos Aires, bastió de la dreta tradicional del PRO, partit de Mauricio Macri. Unes mil persones van assistir a l’acte promogut pel Jefe en un bar del barri de Palermo.

Recentment Karina ha aterrat a X. Això ha fet créixer els rumors d’una carrera pròpia en política, cosa que ella de seguida ha negat. Quan, el 2021, una periodista va preguntar a Javier Milei "Què significa la teva germana en la teva vida?", Milei va respondre, entre llàgrimes, "Moisès era un gran líder, però no era bo divulgant. Aleshores Déu li va enviar Aaron perquè divulgués. Bé, doncs la Kari és Moisès i jo soc Aaron. Només soc un divulgador".

stats