Internacional 28/03/2022

Un jutge diu que "probablement" Trump va cometre delictes en l'intent de revertir les eleccions del 2020

La trama va ser "òbviament il·legal" i podria haver comès obstrucció al Congrés i conspiració per cometre frau contra els EUA

2 min
Donald Trump, animant els seus seguidors a assaltar el Capitoli, el 6 de gener

WashingtonUn jutge federal de Califòrnia ha dictaminat que Donald Trump i diversos dels seus assessors, amb el pla per revertir els resultats de les eleccions del 2020 i intentar que el Congrés desobeís el mandat de les urnes i li donés la reelecció, "probablement" van cometre delictes greus com l'obstrucció al Congrés i conspiració per cometre frau contra els Estats Units. Les paraules del jutge David Carter (nomenat pel demòcrata Bill Clinton) no són vinculants ni acusatòries de res, però marquen una opinió judicial clara i argumentada de com les accions de Trump i els seus assessors i advocats van teixir un pla que, per al magistrat, és "òbviament il·legal", i que podria tenir implicacions de caràcter criminal. L'argumentari del jutge s'emmarca dins d'un cas de caràcter civil sobre un tema tangencial dels fets del 6 de gener del 2021: la negativa de l'advocat ultraconservador John Eastman, un dels arquitectes del complot per intentar revocar els resultats electorals, a entregar un centenar de correus electrònics al comitè del Congrés que investiga l'assalt.

Les proves d'aquest cas inclouen un memoràndum reenviat a Eastman de part de Rudy Giuliani, llavors assessor legal de la Casa Blanca, amb un "pla d'acció dia a dia" per "transformar la interpretació legal de la llei de recompte electoral".

En conjunt, les evidències han dut Carter a resoldre que "és probable que el president Trump intentés corruptament obstruir la sessió conjunta del Congrés del 6 de gener del 2021", dia que s'havia de certificar la seva derrota i el triomf de Joe Biden. El pla: pressionar amb arguments dubtosos el llavors vicepresident Mike Pence perquè, de manera unilateral i saltant-se la legalitat i els preceptes democràtics, revoqués el mandat de les urnes i donés la reelecció a Trump.

El complot, "una acció sense precedents en la història dels EUA" per al jutge, era "un cop a la recerca de teoria legal" per impulsar una agenda política, res a veure amb la protecció de la democràcia o el sistema electoral. És més: l'estratagema va derivar en atacs violents que, a banda de les víctimes mortals i els ferits de la insurrecció, "han aprofundit la desconfiança pública en el nostre procés polític".

Frau electoral

Segons el jutge, tant Trump com Eastman (així com la resta d'actors protagonistes de l'intent de subversió) "entenien la gravetat del pla per a la democràcia", amb evidències que demostren que sabien que el que estaven fent era bàsicament frau electoral. I aquest fet és clau per arribar a la conclusió que podria haver-hi un crim, una il·legalitat que ataca un dels pilars fundacionals dels EUA i de la democràcia en si mateixa.

"Si el pla d'Eastman i el president Trump hagués funcionat, hauria acabat de manera permanent amb la transició de poders pacífica, minant la democràcia nord-americana i la Constitució. Si el país no es compromet a investigar i buscar responsabilitats d'aquells que són responsables, el tribunal tem que el 6 de gener es podria repetir", resumeix el jutge.

Ni Carter ni el comitè del Congrés que investiga els fets del 6 de gener tenen poder per acusar criminalment Trump o els seus aliats, en una decisió que recau únicament sobre el departament de Justícia, que des de fa setmanes viu amb la pressió perquè, al mínim indici que pugui implicar que l'expresident pogués haver comès un delicte, l'imputi de manera formal.

stats