Julian Assange podrà recórrer al Suprem del Regne Unit l'extradició als Estats Units

El més alt tribunal del país haurà de decidir ara si accepta o no el recurs del fundador de Wikileaks

2 min
Partidaris de Julian Assange, aquest matí de dilluns davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les

LondresHi ha esperança per a Julian Assange. El Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les l'ha autoritzat aquest dilluns a apel·lar davant del Tribunal Suprem del Regne Unit contra l'extradició als Estats Units. Una victòria, però, només parcial. Assange no està encara fora de perill.

A primers de desembre, l'esmentat Tribunal Superior va tombar una sentència anterior, de principis de gener del 2021, de la Cort de Magistrats de Westminster, segons la qual el fundador de Wikileaks, de 50 anys, no hauria de ser extradit a Washington a causa d'un risc real de suïcidi.

El veredicte va ser titllat per Stella Moris, companya i mare dels seus dos fills, de "perillosa i equivocada". Amb la nova decisió, serà ara el més alt tribunal del Regne Unit –l'última instància, de fet– la que haurà de decidir si accepta el cas o no. La resolució del Suprem encara pot trigar o mesos a produir-se, cosa que allargaria així encara més l'interminable calvari judicial que Assange pateix des de l'any 2010.

Si el Suprem refusés l'obertura d'un procés d'apel·lació contra l'extradició, el cas restaria aleshores damunt de la taula de la ministra de l'Interior, Priti Patel, que podria procedir, de forma immediata, a l'extradició a Washington.

La cort Superior d'Anglaterra i Gal·les ha considerat que el cas Assange planteja una qüestió de dret "d'importància pública general", raó per la qual ha obert la via a la possibilitat del nou recurs. Ben d'hora, partidaris del fundador de Wikileaks han protagonitzat una protesta davant de la seu del tribunal, que s'ha convertit en esclat de joia tot just s'ha conegut la notícia.

En declaracions a les portes del Tribunal, Stella Moris ha manifestat: "L'alt tribunal ha certificat que hem exposat un punt d'interès públic general i, per tant, que el Tribunal Suprem té bona base per admetre l'apel·lació. Avui hem guanyat, però no hem d'oblidar que cada cop que guanyem, fins que el cas es retiri i el Julian sigui lliure, continuarà patint. Durant gairebé tres anys ha estat patint molt dia rere dia, setmana rere setmana, any rere any. El Julian ha d'aconseguir la llibertat, i esperem que tot això s'acabi aviat. Però estem molt lluny d'aconseguir que es faci justícia en aquest cas, perquè el Julian ha estat empresonat durant molt de temps, i no ho hauria d'haver estat ni un sol dia. Si hi hagués hagut justícia els oficials que van conspirar, espiar i intentar assassinar el Julian estarien davant d'un tribunal ara mateix. Si hi hagués justícia, els crims de guerra per assassinar civils innocents que el Julian va exposar no quedarien impunes. La lluita continua i seguirem fins que el Julian sigui lliure".

De moment, Assange continua tancat a la presó de Belmarsh, al sud de Londres, on és des que va ser expulsat de l'ambaixada de l'Equador, l'abril del 2019, on s'havia refugiat per evitar, en primer lloc, ser enviat a Suècia per respondre de càrrecs de presumpta violació i abusos deshonestos –fets que es remuntaven a l'agost del 2010 i que van ser arxivats definitivament el 2019– i des d'allà, presumiblement, als Estats Units, on s'enfronta a divuit càrrecs per espionatge i conspiració per revelar secrets oficials –de les guerres de l'Iraq, de l'Afganistan i de les comunicacions internes del departament d'Estat–. En cas de ser declarat culpable, li podrien suposar una pena de 175 anys de reclusió.

stats