Judici pel cas George Floyd: "El policia és al tribunal, però es jutja tots els EUA"

La família presenta el cas com un "referèndum sobre si hi ha dos sistemes de justícia, un per a blancs i un per a negres"

4 min
Roda de premsa de l'advocat de la família de George Floyd, Benjamin Crump, amb germans i familiars de la vícitma el dia que arrenca el judici criminal al policia Derek Chauvin.

Agenollats a terra en silenci durant 8 minuts i 46 segons, just a les 8.46 del matí. Tres dels germans de George Floyd, els seus advocats i el reverend Al Sharpton, figura mediàtica de la causa negra als Estats Units, han volgut arrencar així aquest dilluns el judici a Derek Chauvin, el policia que va mantenir el genoll sobre el coll de Floyd durant exactament aquest temps, 8 minuts i 46 segons, fins que va morir. I ho van fer no només per retre homenatge a l'home que s'ha convertit en símbol de la crida per justícia racial als Estats Units, sinó també per demostrar que no és possible estar tot aquest temps amb el genoll al coll d'algú si no és amb "intenció" de matar-lo.

En la seva declaració inicial, de fet, l'advocat de l'acusació, Jerry Blackwell, va centrar-se també en aquesta "intencionalitat" del policia, tot i que ell comptava 9 minuts i 29 segons com el temps que va durar la mort de Floyd, una mica més del que dura el vídeo viral dels fets, que va desfermar la protesta l'any passat i que s'ha tornat a veure sencer en la primera sessió del judici aquest dilluns. "És un homicidi, podeu creure els vostres ulls", va dir, sobre les imatges que ha vist mig món però que es disseccionaran durant aquest judici per comprovar, va dir, com Floyd "intentava aixecar l'espatlla dreta per fer espai als pulmons, com la seva veu es va fent greu, com de sobte queda inconscient i es poden veure les convulsions incontrolables que experimenta el cos quan no és capaç de respirar".

Poc abans d'arrencar la vista, a les portes del tribunal, l'advocat de la família Floyd, Benjamin Crump, havia presentat aquest judici com "un referèndum per saber si als Estats Units hi ha dos sistemes de justícia, un per als negres i un altre per als blancs". "Als que diuen que aquest és un judici complicat, ho rebutgem: perquè sabem que si George Floyd hagués sigut un ciutadà blanc i hagués patit aquesta mort per tortura a mans d'un policia ningú diria que és un judici complicat", va afegir.

També van prendre la paraula tres germans i un nebot de George Floyd, que han viatjat a Minneapolis des de Houston (Texas), on viu la major part de la família, i Nova York. Amb ells hi havia el líder de la lluita racial Al Shampton, que va qualificar la mort de Floyd com un "linxament per genoll". "Chauvin és al tribunal però es jutja tots els Estats Units", va reblar.

Retransmès en directe

El judici criminal per la mort de George Floyd, que arriba després de tancar la causa civil amb una indemnització de 27 milions de dòlars a la família per part de la ciutat de Minneapolis, la xifra més alta en un acord prejudicial en la història dels EUA, ha aixecat una gran expectació al país i es retransmet en directe per la televisió. En la presentació d'arguments inicials, l'advocat de l'acusació Jerry Blackwell va explicar que la força emprada sobre el coll de Floyd va ser excessiva i en cap cas raonable: "Chauvin ho va fer deliberadament", va dir, i va afegir, com a evidència, que els policies de Minneapolis "estan entrenats per evitar precisament pressionar certes àrees com el coll quan fan aquesta maniobra perquè hi ha perill d'impedir l'entrada d'aire als pulmons".

Just el contrari del que va al·legar l'advocat que defensa l'agent Chauvin, Eric Nelson, que assegura que el policia va fer "exactament el que havia estat entrenat per fer en els seus 19 anys de carrera" policial. "Aquest cas és clarament més que 9 minuts i 29 segons", va dir l'advocat defensor, i va afegir que una gran part de la batalla legal en aquest judici se centrarà en "el motiu de la mort", que l'advocat del policia nega que fos l'asfíxia, sinó "una arrítmia cardíaca per la ingesta de fentanil i el corrent d'adrenalina pel cos", va dir.

Segons el seu recompte, la investigació dels fets ha determinat que Floyd "va posar-se droga a la boca per amagar-la" quan van arribar els policies per detenir-lo, a qui havia cridat el dependent d'una botiga on suposadament havia pagat un paquet de tabac amb un bitllet fals de 20 dòlars.

L'advocat de l'acusació, però, ho havia negat rotundament poc abans, a l'anunciar que presentaria els informes de "dues autòpsies independents" que van concloure com a causa de la mort l'"homicidi", és a dir, que va morir "a mans d'algú altre" i en concret per "parada cardiopulmonar que involucra una compressió al coll". "No va ser arrítmia pulmonar, ni un atac de cor, ni va ser una sobredosi d'opiacis, perquè al vídeo es veu clarament: qui mor de sobredosi d'opiacis s'adorm i no es desperta, però no crida per la seva vida, dient que no pot respirar i cridant la seva mare", va dir Blackwell. L'advocat va admetre que Floyd "va lluitar durant anys amb la seva addicció al fentanil", però precisament per això el seu cos tenia uns nivells de tolerància a aquest opiaci més elevats que els d'una persona que no és addicta, de manera que el contingut de fentanil a la sang no va determinar la seva mort.

"Intentaran assassinar la figura de George Floyd i parlaran tant com puguin del seu historial, però el seu historial no és el tema: aquest és el judici a Derek Chauvin, no és el judici a George Floyd", havia dit l'advocat de la família, Benjamin Crump. Chauvin, de 44 anys, podria passar un màxim de 40 anys a la presó si fos declarat culpable del càrrec més greu, tot i que les guies estatals suggereixen onze anys per a un condemnat sense antecedents.

stats