ATEMPTAT A NIÇA
Internacional 15/07/2016

Jordi Jané anuncia un reforç de la presència policial antiterrorista a Catalunya durant tot l'estiu

El conseller no concreta les zones afectades per no "estigmatitzar" els indrets de més risc

Laia Vicens / Ara
2 min
Jordi Jané, conseller d'Interior, fent balanç de la revetlla de Sant Joan / Rafa Garrido ACN

BarcelonaEl conseller de l'Interior, Jordi Jané, ha anunciat que es reforçarà durant tot l'estiu la presència policial "en ciutats i indrets on hi ha una especial afluència turística" per lluitar contra el terrorisme, després dels atemptats a Niça. Ara bé, no ha volgut concretar les zones per motius de seguretat, argumentant que seria "estigmatitzar i focalitzar" els indrets de més risc.

Així, Jané ha explicat que hi haurà més presència policial als carrers i que els agents duran armes llargues, i que es faran dispositius estàtics de control a les entrades d'algunes ciutats del país. Unes mesures que ha admès que poden "comportar algun inconvenient" però que es fan per prevenir atemptats, segons ha argumentat.

En una roda de premsa a la Generalitat després d'assistir al gabinet de coordinació antiterrorista, que precisament estava convocat per avui perquè es reuneix cada dues setmanes, Jané ha confirmat que el nivell d'alerta no es modifica i es mantindrà en 4 sobre 5. Això significa, segons ha dit, que estem en "màxima alerta", però ha refusat incrementar-lo perquè voldria dir "nivell d'emergència i risc imminent d'atemptat".

El titular d'Interior ha volgut llançar un missatge de "serenitat i confiança" tot assegurant que els Mossos treballen de "forma intensa i coordinada". Amb tot, ha admès que ningú està "exempt" de risc perquè, com s'ha demostrat a Niça, sempre hi pot haver una "acció aïllada".

"Molt difícil de prevenir"

De fet, una estona abans, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Jané ha alertat que "aquest tipus d'accions són molt difícils de prevenir", en relació al que ha succeït a Niça, ja que "una sola persona amb un vehicle pot fer molt de mal". A més, ha recordat que l'Estat Islàmic va fer fa poc "un comunicat cridant a buscar objectius d'impacte turístic i en dates assenyalades, per donar la màxima difusió al que volen fer, i ho pot fer una persona aïllada". En aquest sentit, ha reconegut que "mai ningú no està exempt de viure un atemptat, ningú ho pot controlar tot, una sola persona ja hem vist quin mal pot fer".

Tot i que no ha pogut assegurar que l'autoria fos dels terroristes islamistes, Jané ha apuntat que l'Estat Islàmic "té intencions cada cop més potenciades que persones que simpatitzin amb l'organització puguin atemptar a Occident", encara que "sigui de manera aïllada". Així mateix, "en les xarxes properes a l'Estat Islàmic ja s'està aplaudint aquest atemptat", atès que "hi ha tota una estratègia que intenta que, en la mesura que perd poder territorial en el seu territori, es potenciïn accions en els països contraris a aquest radicalisme i al que està passant".

Igualment, ha recordat que l'Estat Islàmic "el 2014 ja va suggerir fer atropellaments, i ja n'hi va haver". "Han fet diversos comunicats dient: "Feu tant de mal com pugueu i de la manera que pugueu", ha afegit, motiu pel qual ha cridat a "col·laborar les forces policials al màxim i estar atents als dispositius específics".

stats