Els escàndols de Boris Johnson
Internacional 24/01/2022

Johnson va gaudir d'una festa d'aniversari a la sala de reunions del govern en ple confinament

La celebració sorpresa va tenir lloc a Downing Street el 19 de juny del 2020, i l'hauria organitzat la seva dona, Carrie Johnson

3 min
Boris Johnson, en un moment de la seva intervenció als Comuns, aquest migdia de dimecres

Una nova festa de Boris Johnson, aquesta vegada ben especial, ja que es tracta d'una celebració sorpresa del seu cinquanta-sisè aniversari. La cadena britànica ITV News ha publicat aquesta tarda de dilluns una informació segons la qual el primer ministre es va tornar a saltar les regles del confinament amb motiu de la reunió social que li va preparar, per sorpresa, la seva dona, Carrie, amb motiu del seu aniversari. Carrie Johnson va ajudar a organitzar la trobada la tarda del 19 de juny del 2020, poc després de les 2 del migdia. Fins a 30 persones van assistir a l'esdeveniment a la mateixa sala on es reuneix el govern, després que Johnson tornés d'una visita oficial a una escola a Hertfordshire.

La dissenyadora d'interiors Lulu Lytle, que no forma part del personal del número 10, també hi va assistir. En aquell moment, Lytle estava renovant el pis de Boris Johnson a Downing Street, que ha estat objecte d'una controvèrsia, entre altres raons per qui l'ha pagat –un donant del Partit Conservador, inicialment–. El paper pintat que es va fer servir en la nova decoració costa 990 lliures el rotlle, més de mil euros.

La informació sobre el nou capítol del Partygate apareix tres dies abans que, en principi, es faci pública la investigació interna encarregada pel mateix Johnson, en relació amb la cultura de l'alcohol i el trencament sistemàtic de les regles que, segons ha sortit a la llum, ha imperat i encara impera en l'administració Johnson.

Nou dies abans de la festa d'aniversari, el 10 de juny, Johnson va demanar al públic que "continués mostrant moderació i respectant les regles" durant una conferència de premsa a la seva residència oficial.

La cadena, la mateixa que va difondre l'e-mail del secretari privat de Johnson, Martyn Reynolds, que convocava una altra festa i a "portar la pròpia beguda" per al 20 de maig del 2020, assegura igualment que la nit d'aquell 19 de juny del 2020 els amics de la família van ser allotjats a la planta superior de la residència del premier en el que podria ser una nova infracció de les normes. Un portaveu del número 10 ho ha negat i ha afirmat que el primer ministre només va acollir un petit nombre de membres de la família.

A l'acte de la tarda, Carrie Johnson i Lulu Lytle van regalar al primer ministre un pastís mentre la seva dona dirigia el personal en el moment de cantar-li la cançó d'aniversari. Els reunits van consumir "menjar de pícnic" adquirit en uns grans magatzems i la reunió va durar entre 20 i 30 minuts. Downing St. ha indicat que el primer ministre només hi va assistir durant menys de 10 minuts. El juny del 2020, les reunions socials a l'interior encara estaven prohibides per les lleis de confinament. En aquell moment també hi havia una intensa preocupació pel fet que cantar en espais interiors podria contribuir a propagar el virus i no es permetien els assajos.

A la festa també hi va assistir el secretari privat del primer ministre, Martin Reynolds, que anteriorment havia convidat en l'esmentat correu electrònic més de 100 empleats a la festa del maig, a la qual Johnson va assistir "creient que es tractava d'un esdeveniment de feina", va dir als Comuns el passat 12 de gener.

La situació política de Johnson és cada cop més fràgil. I fa només uns minuts, aquest dilluns a la nit, en declaracions a la BBC, l'ex presidenta del Partit Conservador, la baronessa Sayeeda Hussain Warsi, ha apuntat la necessitat que Johnson dimiteixi. El dia havia començat ja prou malament per al govern després que durant el cap de setmana hagi esclatat un cas d'acusació d'islamofòbia contra una exsecretària d'Estat tory de religió musulmana. Escàndol que s'ha sumat al xantatge que també han denunciat, en aquest cas dijous de la setmana passada, diputats conservadors rebels, partidaris de fer fora Johnson.

stats