Internacional 16/06/2021

Itàlia nega port al vaixell 'Geo Barents' amb 400 nàufrags rescatats

Amb aquest ja són cinc els vaixells de rescat humanitari bloquejats pel govern de Mario Draghi

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
El vaixell Geo Barents rescata 410 persones

L'escena fa anys que s'ha normalitzat. El vaixell de rescat Geo Barents de l'organització Metges Sense Fronteres (MSF) fa quatre dies que navega amb més de 410 persones rescatades al Mediterrani central, sense un port segur que els deixi atracar. El vaixell fa dues setmanes que va començar la missió i la cap de l'equip de rescat, Anabel Montes, ha demanat ajuda urgent explicant que la situació està empitjorant a bord. Entre els rescatats, persones que intentaven arribar a Europa a través del mar Mediterrani, hi ha una dona embarassada i 91 menors no acompanyats.

Les operacions de rescat van tenir lloc entre dijous i dissabte. Tres es van produir a la zona de salvament de Malta, i la resta, en aigües internacionals pròximes a la costa de Líbia, des d'on havien sortit les pasteres. La primera sol·licitud, enviada a totes les autoritats competents, només va ser resposta per Malta i Itàlia amb dues negatives. En el cas d'Itàlia, justificant que no és la seva zona de cerca i rescat. El vaixell va procedir a enviar una segona sol·licitud a Líbia, Malta, Itàlia i també a Noruega, que abandera la nau. Amb la petició s'adjunta documentació on es detalla el nombre de migrants, el sexe, les edats i situació mèdica dels rescatats. També s'inclouen dades de caràcter humanitari relacionades amb l'historial de vulneració de drets que han viscut: possibles víctimes d'abús sexual, tortures i víctimes de tràfic de persones, entre altres. De moment, aquesta segona sol·licitud no ha rebut cap resposta.

Cinc vaixells més bloquejats per Itàlia

I mentrestant, i al·legant irregularitats, el govern italià de Mario Draghi manté cinc vaixells de rescat humanitari bloquejats, sense poder navegar per un mar Mediterrani amb cada cop menys testimonis per saber què hi passa. Entre ells, hi ha l'Open Arms que fa nou setmanes que és al port sicilià de Pozallo. L'últim vaixell bloquejat va ser el Sea Eye 4, que, després de passar el corresponent període de quarantena en rescatar 400 migrants, va ser inspeccionat pels guardacostes italians, que van declarar-hi "23 deficiències". A la llista també s'hi suma l'Alan Kurdi, els Sea-Watch 3 i 4 i el ja esmentat Open Arms.

Tot i que la ministra d'Interior d'Itàlia, Luciana Lamorgese, no ha mantingut els ports permanentment tancats, s'han multiplicat els controls i els obstacles burocràtics, tal com denuncien les ONG, a les naus humanitàries. Des del maig del 2020, en plena pandèmia, de nou embarcacions que han anat patint aquestes inspeccions, vuit han sigut retingudes. El govern de Draghi vol que en el Consell Europeu de la setmana vinent es trobi una solució abans de l'estiu, per garantir la redistribució arreu de la UE de les persones que arriben a les seves costes. El primer ministre italià sap que és ara, a les portes de l'estiu i quan el temps i l'estat del mar millora, que la sortida de pasteres des del nord de l'Àfrica es dispara.

stats