Intel·ligència Artificial
Internacional 31/03/2023

Itàlia bloqueja l'ús del ChatGPT per motius de privacitat

Argumenta que la recollida i conservació massiva de dades personals no està justificada

Clàudia Mohedano
2 min
Una resposta de ChatGPT, un xatbot d'IA desenvolupat per OpenAI, en la seva pàgina web

BarcelonaItàlia ha decidit aquest divendres bloquejar "amb efecte immediat" el ChatGPT, l'eina d'intel·ligència artificial desenvolupada el novembre passat amb la tecnologia nord-americana d'OpenAI, una empresa participada per Microsoft. L'autoritat italiana de protecció de dades ha argumentat que el programa planteja problemes de privacitat i viola la llei de protecció dels consumidors.

L'agència italiana ha justificat que aquest xat va patir una pèrdua de dades dels usuaris i de la informació de pagament dels abonats. També ha destacat "l'absència d'una base jurídica que justifiqui la recollida i conservació massiva de dades personals" amb la finalitat d'"entrenar" els algoritmes de la plataforma. Els xatbots d'aquest estil responen preguntes amb un llenguatge similar a l'humà utilitzant internet com a base de dades; segueixen una instrucció i proporcionen una resposta detallada. El ChatGPT ja està prohibit a diversos països com la Xina, l'Iran, Corea del Nord i Rússia, però Itàlia serà el primer país occidental a bloquejar-lo.

Itàlia manifesta que les informacions generades pel ChatGPT no sempre corresponen a la realitat. També critica que el programa no té cap filtre per verificar l'edat dels usuaris, malgrat que està adreçada als més grans de 13 anys. L'agència afirma que, en el cas dels menors, els pot exposar a "respostes que no són idònies respecte al seu nivell de desenvolupament i consciència". L'autoritat italiana de protecció de dades ha donat 20 dies a OpenAI per explicar com abordarà les preocupacions de l'organisme, i l'empresa s'enfronta a una multa de 20 milions d'euros o fins al 4% dels seus ingressos anuals.

Preocupació generalitzada

L'Organització Europea de Consumidors ha demanat a les autoritats nacionals i europees que investiguin els xatbots d'intel·ligència artificial. La seva directora general, Ursula Pachl, adverteix que la societat "actualment no està prou protegida dels danys" que pot causar la IA i ha considerat que aquests sistemes "necessiten més escrutini públic" i més control. Actualment, la Unió Europea està treballant en la primera legislació sobre IA del món.

Des dels Estats Units, diverses organitzacions han demanat aquesta setmana la suspensió dels experiments amb intel·ligència artificial avançada perquè consideren que la tecnologia GPT-4 viola la llei de protecció dels consumidors. En una carta oberta amb més de mil firmes –entre els quals destaca Elon Musk, director executiu de Tesla i propietari de Twitter–, demanen suspendre el desenvolupament d'aquests sistemes d'IA per por que desfermi una cursa fora de control, i alerten que suposen una amenaça per a l'ocupació en determinades feines i la propagació d'informació esbiaixada i parcial.

stats