Guerra entre Israel i Palestina

Issa Kassis, alcalde de Ramal·lah: "Cisjordània està bullint"

"Si les coses continuen així, allà hi haurà un altre 7 d’octubre", alerta des de Barcelona

3 min
Issa Kassis, alcalde de Ramal·lah (Cisjordània).

BarcelonaIssa Kassis, alcalde de Ramal·lah, la capital econòmica de Cisjordània, s’esforça per parlar de vida mentre retronen les bombes a Gaza. De visita a Barcelona convidat per Metropolis i Smart Cities, defensa que el seu paper no és només "tenir els carrers nets i el servei de recollida de brossa, sinó ajudar que la gent vulgui viure per Palestina, en lloc de morir per Palestina". 

En una conversa amb un grup reduït d’experts i periodistes que ha acollit el Cidob, l’alcalde, nascut en una família grega ortodoxa i que va créixer a Amman, alerta que darrere la massacre a Gaza hi ha una escalada de tensió a Cisjordània, l’altre territori palestí sota ocupació israeliana. "Cisjordània està bullint. Si les coses continuen així, allà hi haurà un altre 7 d’octubre", alerta.

Si després de cinc guerres i 16 anys de setge Gaza va esclatar el dia de l’atac sorpresa de Hamàs, ara és Cisjordània que està al límit. Kassis recorda la paraula àrab qahr, que traduïm com a emprenyament però que en realitat expressa un profund malestar de ràbia i de tristesa, resultat d’una història d’injustícia, opressió i racisme que passa de generació en generació. "Aquests dies a Ramal·lah la gent està amoïnada, els negocis perden diners, les escoles no funcionen, la gent té por dels colons i gairebé cada nit hi ha incursions de l’exèrcit". En aquest mes de guerra hi ha hagut més de 2.200 palestins detinguts a Cisjordània i 179 han mort a mans de soldats o colons. Aquest dijous 16 palestins han mort en diferents incidents en aquest enclavament ocupat, en la jornada més mortífera a la zona des del 2002 –punt àlgid de la Segona Intifada–. Cisjordània, efectivament, bull.

"Punt de no retorn"

L’alcalde denuncia tots els extremismes i de vegades escoltant-lo no queda clar si parla d’Israel o de Hamàs. "La gent de Gaza vol morir, perquè el que hi ha allà no és vida. Han arribat a un punt de no retorn. I el que estem vivint ara, una batalla d’una guerra que va començar el 1948, no té guanyadors". Assegura que els islamistes no s’estan fent més populars entre els palestins: "El cost humà és massa fort". 

Kassis apunta que l’ocupació "no només són tancs i soldats": "També és dins del cap; quan deixes de pensar en el futur, quan deixes de somiar, quan perds l’equilibri i l’esperança". Per això, assegura, el seu govern promou les oportunitats laborals per als joves o el wifi gratuït als carrers. "Hem de construir ponts, no murs, i treballar per als joves, perquè vegin que la seva generació té molt a dir sobre el seu futur". Admet que és una vergonya que ell mateix fos elegit amb només el 38% dels vots. "La generació d’internet, si no veu resultats, també voldrà morir per Palestina, per molt que tinguem un dels índexs de formació universitària més elevats del món", afirma. 

Assegura que "no es pot desarrelar Hamàs ni es pot desarrelar els palestins", i reclama un alto el foc a Gaza i negociar. "El nostre soci a Israel el van matar d’un tret", diu en relació al primer ministre Yitzhak Rabin, que va signar els Acords d’Oslo. "El van matar els seus extremistes i si permetem que siguin els extremistes els que es posin al capdavant, estem morts", conclou.

Tot i que els índexs de popularitat del president palestí, l’octogenari Mahmud Abbas, que porta 17 anys amb el mandat caducat, estan per terra, l’alcalde de Ramal·lah reivindica que encara té un paper a jugar i que encara hi ha un espai per a la pau. "Hi ha d’haver una solució concreta al conflicte. El vell està esperant al seu despatx que li truquin per parlar", i enarbora el sit and talk, possiblement sense ser conscient de com ressonen aquestes paraules a Barcelona. 

stats